Η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά για τα Σαρακοστιανά αρχίζει σιγά σιγά να «ζεσταίνεται» ενόψει τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Αντίστοιχα στα κατεψυγμένα οι τιμές κυμαίνονται:

-Γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς. Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.

Η τιμή της λαγάνας στην πρωτεύουσα αναμένεται να αγγίξει φέτος τα 5 ευρώ καταγράφοντας ανατίμηση της τάξεως του 10-15% σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη επιβάρυνση που δέχονται τα αρτοποιεία καθώς μετακυλύουν στους καταναλωτές ένα μικρό μέρος της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής του προϊόντος λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ακριβά θα πληρώσουν λοιπόν, τα σαρακοστιανά οι καταναλωτές καθώς οι τιμές σε λαγάνα και θαλασσινά εκτοξεύονται εν μέσω της ακρίβειας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας ανεβαίνει φέτος κατά 20% σε σχέση με πέρσι ξεπερνώντας τα 5 ευρώ το κιλό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τιμές στα θαλασσινά που διαμορφώνονται στις ιχθυαγορές πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Σημαντικές ανατιμήσεις και σε φρούτα και σαλάτες, που αγγίζουν το 10% μέσα σε ένα χρόνο.

Από μεθαύριο Τετάρτη τίθεται σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής». Περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες και χαλβά.

Την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το Market Pass.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!