Σε έναν πίνακά της η Eurostat αποτύπωσε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, με την ακρίβεια την ίδια στιγμή να επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινότητας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περιαυτολογεί και θριαμβολογεί για τα δήθεν επιτεύγματά της όσον αφορά στον περιορισμό των ανατιμήσεων, στα βασικά αγαθά και στα καύσιμα, οι καταναλωτές βλέπουν τον μισθό τους τους να μην φτάνει

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα η χώρα βρίσκεται στη 13η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, (Δανία, Ιταλία, Αυστρία Φινλανδία και Σουηδία δεν έχουν).

Ωστόσο, εάν ο κατώτατος μισθός συνυπολογιστεί με βάσει τις μονάδες της αγοραστικής δύναμης, τότε η Ελλάδα πέφτει στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον μόνο πάνω από τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία.

Ο κατώτατος μισθός στη χώρα ανέρχεται στα 713 ευρώ ενώ ο υψηλότερος καταγράφεται στο Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ. Ο χαμηλότερος είναι στη Βουλγαρία με 399 ευρώ.

Αν, ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση μονάδες αγοραστικής δύναμης, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο τιμών, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση (μεταξύ των 22) με 947,26 μονάδες.

Με τη σύγκριση αυτή, χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό σε ευρώ, όπως η Ρουμανία, ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή το επίπεδο των τιμών των προϊόντων είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από αυτόν της Βουλγαρίας (717,14 μονάδες), της Λετονίας (776,38 μονάδες) και της Σλοβακίας (779,96 μονάδες).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, κινείται ο κατώτατος μισθός στην Τσεχία (947,91 μονάδες) και στην Ουγγαρία (947,91 μονάδες).