ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κτηματολόγιο: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ και «μπλοκάρισμα» της περιουσίας τους

Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας

Κτηματολόγιο: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ και «μπλοκάρισμα» της περιουσίας τους

Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ αλλά και «μπλοκαρίσματα» στα περιουσιακά τους στοιχεία εάν δεν τα καταχωρήσουν στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις αδήλωτες ιδιοκτησίες να υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων, ενδεικτικό πως δεν θα μπορούν να διατεθούν π.χ. προς αγοραπωλησία.

Σε περίπτωση δε, όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, θα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.

Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην παραπάνω ημερομηνία έστειλε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Όπως είπε για την προθεσμία υποβολής ακινήτων στο Κτηματολόγιο:

«Στην Κρήτη και στην Κέρκυρα που έχουμε τη μεγαλύτερη ένταση από πολίτες οι οποίοι ρωτούν αν θα δοθεί παράταση η απάντηση είναι ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση, 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία.

Παρόλα αυτά καλούμε τους πολίτες να μπουν στο https://dilosi.ktimatologio.gr/login, να κάνουν login με τους κωδικούς Taxisnet και να δουν πόσο απλή διαδικασία η οποία δεν απαιτεί τοπογραφικό εφόσον συμφωνείς με αυτό που βλέπεις στον ψηφιακό χάρτη ή αν έχεις μια μικρή απόκλιση.

Άρα λοιπόν γλιτώνουμε τον πολίτη από πάρα πολλά έξοδα σε αυτή την περίπτωση».

Και συνέχισε: «Λέμε (στον πολίτη) ότι εφόσον μπει σε αυτή την πλατφόρμα και καταγραφεί και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν έχει κάτι να φοβάται.

Και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης σε άλλες περιοχές που έχει χάσει πλέον τις προθεσμίες που έχει κλείσει το Κτηματολόγιο, ότι με το νέο νόμο που ψηφίσαμε πριν από 10 ημέρες δίνεται η δυνατότητα και για τα αγνώστου τα αδήλωτα εφόσον έχεις τον τίτλο σου, να μπορείς να το δηλώσεις, να κατοχυρώσεις το περιουσιακό σου δικαίωμα και μετά όταν λειτουργεί το Κτηματολόγιο στην περιοχή σου.

Άρα δεν χάνονται ευκαιρίες. Το κράτος δεν θέλει να πάρει την περιουσία κανενός, ειδικά αυτών που έχουν δίκιο και έχουν τίτλο στην κατοχή τους».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «[…] Αν κάποιος λοιπόν δεν πάει να το δηλώσει, το πιο πιθανό είναι να του το έχει δηλώσει κάποιος άλλος.

Σίγουρα ένα κομμάτι γης να το έχει δηλώσει κάποιος άλλος ή να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στα δικαστήρια.

Τώρα αν το ακίνητο του φανεί αγνώστου ολόκληρο και αδήλωτο και έχει τίτλο που να ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την έκταση, ναι μπορεί να πάει να το διορθώσει και στο λειτουργικό Κτηματολόγιο, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσαμε πριν από 10 μέρες».

Αναφορικά με το ποσοστό ιδιοκτησιών που έχει δηλωθεί, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι «δεν είναι ικανοποιητικό και αφήνει πάρα πολύ περιθώριο σε επιτήδειους οι οποίοι βλέπουν την αδράνεια κάποιων Κρητικών ή κάποιων Κερκυραίων και λένε ότι εδώ ίσως υπάρχει μια ευκαιρία για μένα να πάω να δηλώσω κάτι το οποίο θα κριθεί αργότερα αν μου ανήκει ή όχι.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούν άλλο στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία. 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία. Ας πάει ο κόσμος να κατοχυρώσει το περιουσιακό του δικαίωμα, την ακίνητη περιουσία του, την οποία με τόσο κόπο έχτισε εκείνος ή οι πρόγονοί του».

Ακόμη όπως δήλωσε ο ίδιος «αρχές του 2025 το 75% της χώρας θα έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο».

Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Βασική προϋπόθεση για τη δήλωση είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη η Κτηματογράφηση εντάσσονται δήμοι της Αττικής και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.

Με τη διαδικασία της Κτηματογράφησης όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με τους εξής τρόπους:

  • Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
  • Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.

Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Τα δικαιολογητικά

Σημειώνεται ότι όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο, www.ktimatologio.gr. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα

  • Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα:

  • Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
  • Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου έχει δοθεί και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληξαν στο τέλος του 2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.