
Πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος την τελευταία διετία. Το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει την παροχή αναδρομικών επιδοτήσεων για την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με στόχο να ωφεληθούν πάνω από 650.000 επιχειρήσεις.
Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ προβλέπει πως περί τα μέσα Μαρτίου θα ανοίξει οι πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται το πληροφοριακό σύστημα που θα «υποδεχθεί» τα αιτήματα για τη στήριξη.
Βασικό κριτήριο θα αποτελέσει ο ετήσιος τζίρος, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, μαζί με υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιεί ότι δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις που να ξεπερνούν το όριο των 300.000 ευρώ, το οποίο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις.
Όσον αφορά τους δικαιούχους, έχει πλέον οριστικοποιηθεί πως βασικό κριτήριο θα αποτελέσει ο ετήσιος τζίρος, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 1,5 λεπτό/kWh, σύμφωνα με το MEGA. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ο αριθμός των κιλοβατώρων που θα καλύπτει η ενίσχυση.
Επιδοτήσεις ρεύματος: Ποιοι εξαιρούνται
Από το μέτρο εξαιρούνται:
-Όσοι έχουν παροχή άνω των 35kVA
-Αγροτικές επιχειρήσεις με σταθερό τιμολόγιο
-Όσοι έλαβαν ενισχύσεις το 2024 άνω των 300.000€
«Μένουμε εκτός»
Τα κριτήρια για τις επιδοτήσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες, οι οποίοι τονίζουν ότι «μένουν εκτός» και ζητούν:
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε για το θέμα στο MEGA, σημειώνοντας ότι «στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε από τον υπουργό κ. Σκυλακάκη προκειμένου να εντάξει τα αρτοποιία σε αυτή την επιδότηση.
Το 70% των αρτοποιιών είναι πάνω από 35 kWh. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον Νοέμβριο ούτε συνάντηση έγινε. Παλαιοτέρα οι επιδοτήσεις ήταν ανεξαρτήτως kWh. Στο σήμερα, πέρα από τις αυξήσεις στην τιμή της kWh, έχουμε 23% αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για την ηλ. ενέργεια, έχουμε 30% αύξηση στο δίκτυο διανομής για το φυσικό αέριο. Μένουμε έξω από τις επιδοτήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δυσβάσταχτες οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι δυσβάστεχτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλ. ενέργειας διαμορφώθηκε ως εξής:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.