ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Moody’s: Δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο – Παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας η ελληνική οικονομία (upd)

Προχώρησε μόνο σε μια τυπική αναβάθμιση του «outlook» - Η χώρα δεν παράγει τίποτα και στηρίζεται στις υπηρεσίες και την κατανάλωση

Moody’s: Δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο – Παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας η ελληνική οικονομία (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 13/09, 23.56):

Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου -όπως πολλοί ανέμεναν στο οικονομικό επιτελείο  της κυβέρνησης – ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s περιοριζόμενος μόνο σε μια «αναβάθμιση» του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κράτησε για μια ακόμη φορά αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε Βa1, χωρίς να την εισάγει στην επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για ακόμα μία «σφαλιάρα» από τον επενδυτικό οίκο ο οποίος δεν συμμερίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης περί «ευημερούσας ελληνικής οικονομίας».

Η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές αντανακλά, όπως σημειώνει ο οίκος, την αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων κάλυψης ζημιών για το κράτος. Επιπλέον, με την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικών επιδόσεων που να ξεπερνούν τις προσδοκίες του οίκου, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Αυτά τα πλεονεκτήματα εξισορροπούνται από το μέτριο οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας και από ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες διαφοροποίησης και ανάπτυξης του υψηλότερης τεχνολογίας μεταποιητικού τομέα και των εξαγωγών, ωστόσο η πρόοδος σε αυτά τα πεδία, σύμφωνα με τη Moody’s, θα χρειαστεί χρόνο και αναμένονται συγκριτικά μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάκαμψη των επενδύσεων θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών και ενδιάμεσων αγαθών, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών θα βελτιώνεται μόνον σταδιακά.

Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνον εν μέρει από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο από τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Παρά την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120% μέχρι τη δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη παγκοσμίως.

Τούτου λεχθέντος, η ευνοϊκή δομή χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμη μέση διάρκεια λήξης περίπου 20 ετών και ευνοϊκά χαμηλά επιτόκια υποστηρίζουν έντονα τα στοιχεία βιωσιμότητας του χρέους.

Το μεγάλο ταμειακό απόθεμα περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (15% του ΑΕΠ) είναι επίσης σημαντικός καθησυχαστικός παράγοντας, υπογραμμίζει η Moody’s.

Όπως και να έχει ο επενδυτικός οίκος βλέπει αυτό που ξέρουν όλοι:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χώρα δεν παράγει τίποτα και απλά όλοι προσφέρουν υπηρεσίες ο ένας στον άλλον…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.