Η UBS αναφέρει στην έκθεσή της Global Wealth Report ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει στην παγκόσμια ανάκαμψη του πλούτου.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, ο μέσος πλούτος στην Ελλάδα ανά ενήλικα έχει υποχωρήσει πάνω από 30% στη χώρα, από το 2008 έως το 2023.
Αντίστοιχα, ο μέσος πλούτος έχει μειωθεί κατά περίπου 11%, έναντι ανόδου άνω του 80% στην Πορτογαλία και κατά 12% στην Ισπανία.
Η ανισότητα πλούτου είναι κοντά στον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης, έχοντας αυξηθεί κατά πάνω από 17% στην Ελλάδα.
Ο οίκος επισημαίνει ότι έως το 2028, οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν στάσιμοι.
Ειδικότερα, οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε περίπου 81.000, με συνολική περιουσία 224 εκατ. δολάρια, ενώ οι Έλληνες με περιουσία από 100 χιλ. δολάρια έως 1 εκατ. δολάρια ανέρχονται σε 2,15 εκατ., συγκεντρώνοντας συνολική περιουσία 478 εκατ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, παγκοσμίως καταγράφεται μεγάλη άνοδος του πλούτου και των εκατομμυριούχων, με τον οίκο να εκτιμά ότι ένα στα τρία άτομα μετακινείται σε υψηλότερη ζώνη πλούτου μέσα σε μια δεκαετία και, σε διάστημα 30 ετών, η πιθανότητα να ξεφύγει κανείς από χαμηλότερο επίπεδο πλούτου αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 60%.
Η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου το 2023 σημειώθηκε στην Τουρκία, το Κατάρ και τη Ρωσία, με την Τουρκία να αφήνει πίσω όλες τις υπόλοιπες με ισχυρή ανάπτυξη 157%.
Τέλος, περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 83 τρισ. δολαρίων αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτό αντιστοιχεί στην αξία όλης της οικονομικής δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία σε ένα μόνο έτος. Μια ανεξερεύνητη πτυχή αυτής της μεταφοράς είναι ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτού του πλούτου θα μετακινηθεί πρώτα οριζόντια μεταξύ των συζύγων, πριν μεταφερθεί στην επόμενη γενιά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει σημαντική μεταφορά πλούτου στις γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη το συγκριτικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής τους, επισημαίνει η UBS.
Η πυραμίδα του πλούτου στην Ελλάδα