Αλλάζει από την 1η Μαΐου το ωράριο για το νυxτερινό ρεύμα, γνωστό και ως νυκτερινό τιμολόγιο.
Η χειμερινή περίοδος του νυκτερινού ρεύματος ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και εκτείνεται έως και την τελευταία ημέρα του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο του χειμερινού νυκτερινού ρεύματος είναι σπαστό:
• 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
• 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο
Νυχτερινό ρεύμα: Το ωράριο της θερινής περιόδου
Από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου ισχύει το ωράριο της θερινής περιόδου του νυκτερινού ρεύματος, το οποίο αφορά το διάστημα από τις 23:00 έως τις 7:00.
Παλαιότερα υπήρχε και το συνεχές ωράριο νυκτερινού ρεύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του δικτύου διανομής δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).
Υπενθυμίζεται ότι με το νυχτερινό ρεύμα υπάρχει μειωμένη χρέωση έως και κατά 30% στη χρέωση του ρεύματος (ευρώ/kWh).
Πώς θα διαπιστώσετε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν έχει ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα είναι ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής. Για να είναι ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να υπάρχει μετρητής διπλής εγγραφής, δηλαδή να «τρέχουν» δυο κοντέρ. Το ένα θα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ.
Ο δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης ενεργοποίησης του νυχτερινού ρεύματος είναι μια… ματιά στον λογαριασμό του ρεύματος. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό της ΔΕΗ οι συνδέσεις που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο είναι αυτές που φέρουν τον τίτλο «Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο». Και στους «εναλλακτικούς» παρόχους όμως, υπάρχει αυτό το «Ν» δίπλα από τα προγράμματα που προσφέρουν νυχτερινό ρεύμα. Επιπλέον, στους λογαριασμούς προγραμμάτων με νυχτερινό ρεύμα -στην πίσω πλευρά- θα πρέπει να εμφανίζεται αναλυτικά η χρέωση νύχτας και οι κιλοβατώρες.
Η τρίτη μέθοδος είναι ο έλεγχος του πίνακα εγκατάστασης του σπιτιού, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι, το οποίο ανάβει κατά τις ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώνουν αν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις.
Νυκτερινό ρεύμα: Πώς γίνεται η αίτηση
Για όσους δεν έχουν νυκτερινό ρεύμα, εφόσον το επιθυμούν, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να εγκαταστήσει στην παροχή του μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή μετρητή ο οποίος μετρά χωριστά την κατανάλωσή του σε δυο χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη).
Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, εφόσον ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομά σας:
• στην εφαρμογή εξυπηρέτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/
• τηλεφωνικά στο 800 400 4000
Η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση -δηλαδή ημερήσιου και νυκτερινού ρεύματος- ανέρχεται σε 34 ευρώ συν ΦΠΑ.