Οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers), σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να δίνουν μια μικρή προκαταβολή πριν ξεκινήσει η ρύθμιση που τους προτείνεται.
Μάλιστα, η πρόταση αυτή φέρεται ότι βρήκε σύμφωνο το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ύψος αυτής της προκαταβολής, την οποία θα πρέπει να καταβάλουν οι δανειολήπτες, καθώς για να έχουν «κόκκινο» δάνειο σημαίνει πως τα οικονομικά τους δεν επιτρέπει την πληρωμή της δόσης που είχε συμφωνηθεί, πόσο μάλλον να καταβάλλεται προκαταβολή και ύστερα από λίγες ημέρες η τρέχουσα δόση της ρύθμισης.
Οι servicers, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως ένα υψηλό ποσοστό όσων δέχονται μια ρύθμιση δεν ξεκινά ποτέ την εξόφλησή της. Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκαν οι ρυθμίσεις δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου με τους servicers με στόχο τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση των βιώσιμων ρυθμίσεων.
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Κομβικό ρόλο θα παίξουν οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την παραγωγή περισσότερων και πιο ποιοτικών λύσεων θεραπείας «κόκκινων» οφειλών.
Οι ρυθμίσεις
Οι servicers, από την πλευρά τους, παρουσίασαν το έργο που έχει συντελεστεί το 2023 σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, στο α’ εξάμηνο του 2023 οι νέες ρυθμίσεις δανείων έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 35% και ξεπέρασαν τον στόχο που είχε τεθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Αναφορά έγινε και στην αύξηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού (έως τον Ιούνιο 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών).
Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.