Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος, τονίζει πως πρέπει να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την χώρα προκειμένου να εκριζωθεί η πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο κ. Πεβερέτος εξηγεί πως δεν υπάρχει εικόνα, για τη διασπορά του ιού και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ήδη 3 Περιφέρειες της χώρας είναι σε καραντίνα.
Όπως λέει, καθώς η επώαση του ιού είναι εντός 22 ημερών, δεν υπάρχει εικόνα ποιοι και πόσοι μετέφεραν ζώντα ζώα χωρίς να τηρήσουν τα πρωτόκολλα και ζητεί άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι. Σημειώνει ότι οι ενδείξεις είναι πως το κρούσμα προήλθε από τη Ρουμανία πιθανόν από εισαγωγή από τη Μέση Ανατολή.
Το γεγονός έχει προκαλέσει πανικό πάντως στους κτηνοτρόφους, καθώς κάθε φορά που βρίσκεται ένα κρούσμα σημαίνει πως πρέπει να θανατωθεί το κοπάδι.
«Να σταματήσουν τα δελτία αποστολής, αντί για τιμολόγια»
Ο κ. Πεβερέτος εξηγεί πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Tracis, το οποίο είναι παλιό κι εφαρμόζεται επί δεκαετίες ενώ υπάρχει νέο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται στην κοινότητα και είναι πολύ πιο σύγχρονο.
Σημειώνει ότι πρέπει να σταματήσει επιτέλους η διαδικασία με τα δελτία αποστολής αντί για τιμολόγια και εξηγεί πως υπάρχουν νέα λογιστικά πρότυπα, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση του ιού.
«Έχουμε ζητήσει τόσες φορές να ισχύσει το πρόγραμμα Artemis 2 για το γάλα, με το οποίο θα τελειώναμε με το πρόβλημα της νοθείας στη φέτα.
Μια υπογραφή είναι;
Γιατί δεν τη βάζουν.
Χρειάζεται πλήρης ανασυγκρότηση του τομέα», μας ανέφερε.
Ο ίδιος ζητά ενίσχυση του υπουργείου και των περιφερειακών δομών και των οργανισμών με κτηνιάτρους.
Και σημειώνει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αποζημίωση που δίνει προς τους κτηνοτρόφους.
Διότι «είναι για γέλια» να δοθούν 100 έως 150 ευρώ το ζώο, όταν ένα βελτιωμένο πρόβατο χρειάζεται 300 – 350 ευρώ.