Με την «βούλα» της ΕΕ, σταματάει η συναλλαγή αιγοπροβάτων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας μέχρι να να βρεθεί πως και από που ήρθε το ύποπτο κρούσμα της πανώλης.

Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική το 1942 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η νόσος ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη φέτος επισήμως μέσω της Ελλάδας.

Όπως εκτιμάται όμως πως ήδη είχε μπει από βαλκανική χώρα, χωρίς αυτό να ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί κρούσματα ήδη σε 24 κτηνοτροφικές μονάδες ενώ είναι σε συναγερμό οι κτηνιατρικές αρχές σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 12.000 ζώα και γίνεται καθημερινά προσπάθεια για έλεγχο και ιχνηλάτηση ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέα κρούσματα.

Ήδη τα ζώα από το κοπάδι, που βρέθηκε θετικό στην ορεινή Κορινθία ήταν ασυμπτωματικά και έφτασαν οι υπηρεσίες μέσω των ελέγχων, προτού προλάβουν να εκδηλώσουν τη νόσο.

Το θέμα χειρίζεται ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Στη Θεσσαλία αυστηρά μέτρα έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια δια του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, που έχει στραφεί και νομικά για το ποιος έφερε τη νόσο.

Εκτός από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Αττικής που έχει τον πρώτο λόγο και τα Πανεπιστήμια, Αριστοτέλειο και Θεσσαλίας, που ασχολούνται με θέματα παραγωγικών ζώων, γίνεται προσπάθεια να γίνουν έλεγχοι, όπου υπάρχουν υποψίες για κρούσματα.

Η αυστηρή ζώνη επιτήρησης όπου ξεσπά κρούσμα είναι στα τρία χιλιόμετρα και η δεύτερη είναι στα δέκα χιλιόμετρα.

Οι πληγείσες περιοχές και ο επιδημιολογικός χάρτης

Οι βασικές περιοχές που έχουν υπάρξει προβλήματα είναι τα Τρίκαλα (περιοχή Καλαμπάκας), η Λάρισα, η Κορινθία και πλέον στον επιδημιολογικό χάρτη μπήκε και η Αττική.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι σε επιτήρηση για τριάντα μέρες, ώσπου να διαπιστωθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα.

Τις αρχές προβληματίζει η διασπορά της νόσου, καθώς είναι πιθανόν να μεταφέρθηκε είτε από ζωοτροφές, είτε από ζώντα ζώα που μεταφέρθηκαν.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις ζωονόσων, οι παραγωγοί που επλήγησαν, αναμένεται να περιμένουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να σταλούν τα αποτελέσματα και να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, σύμφωνα με πηγές, αποφασίστηκε και με τη βούλα της ΕΕ κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας να σταματήσουν οι εισαγωγές από τη Ρουμανία, από την οποία πιθανόν να προήλθε το ύποπτο κρούσμα.