Ο «εφιάλτης» με την αύξηση των δόσεων εξυπηρέτησης του δανείου θα συνεχιστεί και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε την κορύφωση του δράματος ούτε το πότε θα ξεκινήσει η αντιστροφή πορεία.
Η νέα αύξηση κατά 0,5% -η οποία θα φέρει το επιτόκιο της ΕΚΤ 3,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι- θα έχει ως αποτέλεσμα το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου να φτάσει να είναι 30% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Αν λοιπόν ένα δάνειο 100.000 ευρώ είχε πέρυσι δόση 626 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα έχει 797 ευρώ που σημαίνει απώλειες 2050 ευρώ στο οικογενειακό εισόδημα σε επίπεδο δωδεκαμήνου.
Και η ΕΚΤ επιβεβαιώσει τους φόβους ότι θα φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά στο 4% ή στο 4,5%, τα 797% μπορεί να γίνουν 823 ή και 850 ευρώ αντίστοιχα με την ετήσια ζημιά να εκτοξεύεται ακόμη και στα 2690 ευρώ. Και όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά.
Ποιο είναι το ζήτημα που καθιστά το συγκεκριμένο πρόβλημα πραγματικό “εφιάλτη” για τα νοικοκυριά; Ότι δεν υπάρχει προοπτική για “δάνειο-pass”. Με εξαίρεση τα πολύ φτωχά νοικοκυριά -τα λεγόμενα ευάλωτα που όμως δεν ξεπερνούν τα 20.000-30.000- τα οποία μπορούν να κάνουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και να εξασφαλίσουν επιδότηση 50% επί της διαφοράς των τόκων (και όχι επί της δόσης του δανείου) όλοι οι υπόλοιποι είναι απολύτως εκτεθειμένοι.
Ακόμη και οι ρυθμίσεις των δανείων -ουσιαστικά η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής ή η χορήγηση περιόδου χάριτος μέχρι να περάσει η “φουρτούνα”- θα εξετάζονται κατά περίπτωση καθώς κάθε ρύθμιση αυξάνει το απόθεμα των “επισφαλειών” για τις τράπεζες.
Προφανώς και θα ζητηθούν, προφανώς και θα υπάρξουν ρυθμίσεις καθώς το ενδεχόμενο να κοκκινήσουν δάνεια είναι πλέον ανοικτό και κάθε αύξηση επιτοκίου -όπως αυτή που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα- προσθέτει ακόμη περισσότερες πιθανότητες. Γι’ αυτό και όσα νοικοκυριά συνειδητοποιούν ότι το πρόσθετο βάρος από την αύξηση του επιτοκίου μπορεί να γίνει δυσβάστακτο, θα πρέπει να κινητοποιηθούν ακόμη και τώρα.
Δύο τα ενδεχόμενα: Ή να εξετάσουν τη λύση της μετατροπής του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό (σ.σ το σταθερό επιτόκιο 10ετίας είναι αυτή τη στιγμή στο 4-4,5% και το κυμαινόμενο έχει ξεφύγει πάνω από το 5,5% και σε ορισμένες τράπεζες και το 6%) ή να ζητήσουν ρύθμιση από την τράπεζα ή το servicer.
Και οι δύο λύσεις έχουν ρίσκο. Η ρύθμιση (ουσιαστικά η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής) αυξάνει το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης. Το σταθερό, “κλειδώνει” τη δόση σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και αν στο μέλλον υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, τότε θα χαθεί η ευκαιρία μείωσης της δόσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.