ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης;»!
prodeals.gr

Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα από το πετρέλαιο θέρμανσης και τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα 

Για τη βελτίωση της απόδοσης του λέβητα, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα αντιστάθμισης

Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα από το πετρέλαιο θέρμανσης και τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα 

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε και καταναλωτές άρχισαν να παραγγέλνουν τις πρώτες ποσότητες αξιοποιώντας την χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρυσι (η οποία διαμορφώνεται στα 1,196 ευρώ το λίτρο) και σπεύδοντας να προλάβουν πιθανές μελλοντικές ανατιμήσεις.

Οι διευκολύνσεις και οι εκπτώσεις προς το σύνολο των καταναλωτών προέρχονται κυρίως από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή από τις εταιρείες εμπορίας που προσφέρουν εκπτώσεις και διευκολύνσεις ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής ενώ όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο όπως είναι γνωστό αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, αναμένεται ότι θα είναι «ψαλιδισμένο» καθώς οι πόροι θα μετακινηθούν για την επιδότηση της θέρμανσης με ηλεκτρισμό.

Ωστόσο, είτε με επιδότηση είτε χωρίς, τα νοικοκυριά μπορούν να στραφούν σε πρακτικές εξοικονόμησης πετρελαίου και να μειώσουν το κόστος θέρμανσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία Petroil Fuels, οι πρώτες ενέργειες στις πρέπει να προβαίνουν οι καταναλωτές είναι να εξαερώνουν συχνά τα σώματα και να απομονώνουν τους χώρους που δεν χρησιμοποιούν συχνά. Σε αυτούς μπορούν να κλείσουν την παροχή από τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ εφόσον αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, είναι προτιμότερο να μην κλείνει εντελώς η εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες/ένοικοι φεύγουν από το σπίτι. Και αυτό γιατί η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός χώρου είναι μικρότερη από αυτήν που χρειάζεται για να ζεσταθεί εξαρχής.

H θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 20-21°C. Υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί μάλλον δυσφορία παρά άνεση ενώ είναι τεράστια η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου. Κάθε βαθμός πάνω από τους 20°C αυξάνει τις απώλειες, και συνεπώς την κατανάλωση κατά περίπου 7%.

Κατά τις νυχτερινές ώρες, ο θερμοστάτης ενδείκνυται να είναι ρυθμισμένος σε χαμηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή 3-4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που ισχύει τις υπόλοιπες ώρες, κάτι που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 1-2%.

Παράλληλα, κάτι που αγνοούν πολλοί καταναλωτές είναι ότι όταν τοποθετούν στα θερμαντικά σώματα καλύμματα, εμποδίζουν τη ζέστη να διαχυθεί στο χώρο οδηγώντας σε υψηλότερη κατανάλωση.

Η απρόσκοπτη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και το κλείσιμο των πατζουριών το βράδυ μειώνουν τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον.

Για τη βελτίωση της απόδοσης του λέβητα, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα αντιστάθμισης με στόχο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Σε περίπτωση μονοκατοικίας μπορούν να εγκατασταθούν θερμοστάτες χώρου. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση.

Στο τέλος κάθε σεζόν, η εγκατάσταση θέρμανσης πρέπει να συντηρείται καθώς αυτό συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων αλλά και στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Τέλος, η μόνωση και τα διπλά τζάμια περιορίζουν την απώλεια ενέργειας και τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών (υγρασία).

Τι προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης.

Θα περιλαμβάνει επιδότηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό. Φέτος, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση και σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, η διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρέλαιο θα είναι στο 25%.

Το τελικό ποσό θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας, ότι το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.200 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο δόσεις, μια μεγάλη δόση (περίπου το 60%) στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και μία μικρότερη (το 40%) η οποία θα δοθεί στο τέλος ενώ για πρώτη φορά θα ληφθεί υπόψη πόσο κρύο έκανε στη διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.