ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

«Πρεμιέρα» με δύο νομοσχέδια για το ΥΠΟΙΚ

Μέσα στην εβδομάδα έρχονται στη Βουλή η ρύθμιση και για τον αιγιαλό που δικαιώνει το «κίνημα της ξαπλώστρας»

«Πρεμιέρα» με δύο νομοσχέδια για το ΥΠΟΙΚ

Συνολικά 28 νομοσχέδια σχεδιάζει να καταθέσει εντός του 2024 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η αρχή αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση των πρώτων δύο νομοσχεδίων που αφορούν τον αιγιαλό και τις παραλίες, αλλά και τον ελάχιστο φόρο 15% που θα επιβληθεί στα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος μήνα.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι και έρχεται να βάλει τάξη στον πανικό που παρατηρήθηκε τη θερινή σεζόν σε πολλά τουριστικά μέρη της χώρας μας. Το «κίνημα της πετσέτας», άλλωστε, ανέδειξε το τεράστιο κενό και το χάος που είχε προκαλέσει η έλλειψη νομοθεσίας, με τους επιτηδείους να εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και να κάνουν ό,τι θέλουν στις παραλίες.

Ετσι θα επιλύονται μια σειρά ζητήματα για να μπει τέλος στις παραβάσεις επιχειρηματιών στα νησιά, οι οποίοι κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουομένους. Επίσης θα υπάρχει ξεκάθαρη οριοθέτηση των αιγιαλών που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες τοποθετώντας με συγκεκριμένους κανόνες και αποστάσεις ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη και στο τεράστιο χάος που αναδείχθηκε με πολυτελή καταστήματα σε κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Πάρος κ.ά.) που είχαν καταλάβει χωρίς κανέναν σχεδιασμό ή με τη δικαιολογία των προσωρινών αδειών τις παραλίες και τους αιγιαλούς.

Όλα ηλεκτρονικά

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες, δηλαδή για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν μια παραλία ή έναν αιγιαλό για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και εκεί θα υπάρχουν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να τοποθετήσει π.χ. ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ετσι θα μπει τέλος στις γραφειοκρατικές «τρύπες» και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, καθώς σήμερα για την έκδοση μιας άδειας εκμετάλλευσης αιγιαλού εμπλέκονται ο δήμος, οι τοπικές υπηρεσίες, οι κτηματολογικές υπηρεσίες και μια σειρά υπουργεία.

Επίσης θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ο πολίτης για τη νομιμότητα σχετικά με τις ξαπλώστρες στις παραλίες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πέρυσι με το «κίνημα της πετσέτας», ενώ θα μπορεί να προχωρά ακόμα και σε ψηφιακές καταγγελίες, αν διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση παρανομεί.

Η Ελλάδα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για φόρο 15% στα κέρδη των πολυεθνικών

Με άλλο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία που προέκυψε μετά τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη δίκαιη φορολόγηση πολυεθνικών, με την καθιέρωση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη τους. Αυτός ο νόμος θα περιλαμβάνει εκτός από τους πολυεθνικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μεγάλους ελληνικούς ομίλους, με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν στη χώρα μας 19 εγχώριοι όμιλοι και περίπου 900 θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρότι ο εθνικός συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών θα παραμείνει αμετάβλητος. Σημειώνεται πως η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των 136 χωρών που συμμετείχαν στη συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιριών, από την οποία εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν στα κράτη τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια.

Η καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το 2026, αλλά η ενσωμάτωση της οδηγίας θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα, καθώς αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν υπογράψει τη συμφωνία έχουν υιοθετήσει ήδη το μέτρο. Συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά έθεσαν σε ισχύ τον ελάχιστο φόρο του 15% η Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Επίσης, τον υιοθέτησαν χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπάντος.

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τον κίνδυνο διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπισης των κερδών και θα διασφαλίζουν ότι οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί όμιλοι θα καταβάλλουν τον συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιριών.

Η συμφωνία θα διαχωρίσει τα υπάρχοντα φορολογικά έσοδα με τρόπο που να ευνοεί τις χώρες όπου βρίσκονται οι καταναλωτές. Οι μεγαλύτερες χώρες καθώς και οι περιοχές με χαμηλή φορολογία θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία προκειμένου να υπάρξει και ουσιαστική μείωση της φοροαποφυγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα, όταν η εταιρία πληρώνει λιγότερο από 15% φόρους σε μια ξένη χώρα όπου έχει θυγατρική, το κράτος στο οποίο βρίσκεται η έδρα της θα καλύπτει τη διαφορά, έτσι ώστε όλοι οι φόροι που καταβάλλονται από την εταιρία να φτάσουν αυτό το όριο. Για παράδειγμα, μια γαλλική εταιρία, φορολογούμενη με συντελεστή 9% σε άλλη χώρα φορολογικό παράδεισο, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στη Γαλλία, δηλαδή 6% πρόσθετο φόρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.