«Θύμα» της ακρίβειας έχει πέσει το ψωμί, το τρόφιμο που κάποτε δεν έλλειπε από κανένα ελληνικό τραπέζι, καθώς η τιμή του αυξάνεται διαρκώς και μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, πλέον πολλοί αρτοποιοί στρέφονται σε κατεψυγμένη ζύμη, εξαπατώντας τους πολίτες.
Ο Γ.Λεχουρίτης έκανε λόγο για μεγάλες αυξήσεις, σημειώνοντας ότι «θα πούμε και το ψωμί, ψωμάκι», το οποίο μάλιστα θα είναι και από κατεψυγμένη ζύμη!
«Η ακρίβεια δυστυχώς δεν έκανε διακοπές, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Το τραπέζι είναι ακριβότερο από ό,τι το αφήσαμε τον Ιούνιο. Κάθε ημέρα ακριβαίνουν οι τιμές στα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος είδαμε κάτι πρωτόγνωρο, αύξηση 50% στις τιμές των φρούτων εποχής. Τα λαχανικά είχαν 50% αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο» σημείωσε και πρόσθεσε κάνοντας λόγο για ζητήματα παραπλάνησης των καταναλωτών:
«Δεν θα πούμε μόνο το λάδι, λαδάκι. Θα πούμε και το ψωμί, ψωμάκι. Όχι μόνο λόγω της ακρίβειας, που ακόμη δεν έχει εισαχθεί νέα ποσότητα σιτηρών και η αλευροβιομηχανία αύξησε την τιμή των αλεύρων 7%-10%. Υπάρχουν ζητήματα παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα από κάποιους επιτήδειους που πουλάνε κατεψυγμένη ζύμη ως φρέσκια. Η παραπλάνηση αυτή έχει να κάνει και με το θέμα της υγείας» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα διάβασα ότι η Περιφέρεια Αττικής έβαλε 2.500 πρόστιμα σε φούρνους που πουλούσαν κατεψυγμένη σφολιάτα ως φρέσκια, γιατί δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα ταμπελάκια που προσδιορίζουν επακριβώς αν είναι κατεψυγμένη η ζύμη ή φρέσκια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλές μεγάλες αλυσίδες που εξαπατούν το καταναλωτικό κοινό. Πιστεύει ότι αγοράζει φρέσκο ψωμί ενώ κατ’ ουσίαν είναι από κατεψυγμένη ζύμη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αφυπνίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει κερδοσκοπία. Αργά, πολύ αργά το αντιλήφθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η προηγούμενη ηγεσία έλεγε “δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν υπάρχει ακρίβεια, γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι”. Έλεγχοι δεν γίνονταν, μόνο στα χαρτιά του υπουργείου, όχι στην αγορά. Είναι δυνατόν να πωλείται σήμερα 8-10 ευρώ η μπάμια;».
Έρχονται νέες αυξήσεις
Σύμφωνα με το OPEN, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε βασικά είδη.
Ειδικότερα:
- Ελαιόλαδο: Έως 45%
- Μαργαρίνη: Έως 10%
- Αλεύρι: Έως 10%
- Κατεψυγμένες ζύμες: 3% έως 12%
- Απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων: 4% έως 9%
- Κάψουλες καφέ: 5%
- Φρυγανιές: 6,5%