Μόνο σε περίπτωση ανωτέρας βίας επιτρέπεται η εκπρόθεσμη δήλωση έναρξης και λήξης του ωραρίου απασχόλησης, μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπως ξεκαθαρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενόψει και της επέκτασης του μέτρου στις ασφαλιστικές εταιρείες από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση του «Εργάνη ΙΙ», που στόχο έχει να επιλύσει κάποια από τα προβλήματα – απορίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια εφαρμογής του εμβληματικού αυτού μέτρου, ξεκαθαρίζεται ότι αιτιολόγηση εκπρόθεσμης δήλωσης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις γεγονότος ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη και εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων ή τη διαβίβαση των στοιχείων του συστήματος αυτού στο σύστημα, και συγκεκριμένα:

– Πρόβλημα στα συστήματα του εργοδότη.

– Πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση – τηλεπικοινωνίες.

– Πρόβλημα σύνδεσης με το ΠΣ «Εργάνη».

Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια υποχρέωση έχει ο εργοδότης και αμέσως μόλις λήξει η κατάσταση ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ξεκινούν πάντοτε την απασχόλησή τους από τις εγκαταστάσεις του εργοδότη τους ή και δεν ολοκληρώνουν πάντοτε την εργασία τους αποχωρώντας από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το «Εργάνη», ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας εργασίας εφαρμόζεται μόνο για εργαζομένους με φυσική παρουσία.

Άρα για κάποιον που ξεκινάει ή και ολοκληρώνει την εργασία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου και εργάζεται ισχύει κανονικά η κάρτα εργασίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη ή και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων λόγω της φύσης του αντικειμένου εργασίας τους (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές), τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα το δηλωθέν στο σύστημα «Εργάνη» ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου ή αποχώρησης πριν από τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας, μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζομένου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!