ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat

Μπροστά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ έπειτα από δύο χρόνια

Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, στο 2,3 % διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 2,6% αυξήθηκε στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 2,4%.

Μπροστά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ έπειτα από δύο χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων  μετά από 2 χρόνια, και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%. Αναμένεται μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δεν θα επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.

Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 0,25% στο 0,75%, ενώ η τελευταία έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 4,5% στο 4,75%.

«Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί», είπε ο Λέιν ,απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία.

Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε . «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.