Στο «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν περισσότερες από 40.000 υποθέσεις μεταβίβασης κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2021 με μετρητά.
Ο κλοιός της Εφορίας θα «σφίξει» γύρω από αγοραστές και πωλητές ακινήτων καθώς οι ελεγκτές θα ψάξουν την προέλευση των μετρητών για την αγορά των ακινήτων και εφόσον υπάρχουν υποψίες για αδήλωτα η από παράνομες δραστηριότητες εισοδήματα θα προχωρούν ακόμα και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να επικεντρώνεται στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το οικονομικό προφίλ που εμφανίζουν την εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.
Σε περίπτωση που το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και σε όσους δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 33% επί του αδικαιολόγητου χρηματικού ποσού.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, το Μάρτιο του 2021 μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά.
Συγκεκριμένα έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462.493.710,3 ευρώ.
Επίσης έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δις. ευρώ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά).
Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 καταργούνται τα μετρητά και πλέον όλες οι αγοραπωλησίες θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα.
Το τελευταίο διάστημα, ο ελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» ελέγχους σε 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών καθώς και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.
Το βάρος πέφτει στις υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων, η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου και εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας. Στις εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών ελέγχεται η απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.