Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές τους, «κερδίζουν», μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, επιστροφές φόρων μέσα σε 45 ημέρες αλλά και «κούρεμα» του φόρου με υψηλότερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα.

Με τα φόρο-μπόνους τα οποία ισχύουν και για το 2023, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια και τα παραστατικά τους και τα διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA καθώς το μέτρο συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τα φόρο-μπόνους που κερδίζουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα ακόλουθα:

1. Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα ο χρόνος παραγραφή για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια.

2. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.

4. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στα myDATA 2.419.233.106 παραστατικά συνολικής αξίας 1,65 τρις. ευρώ από 1,28 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.