Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ώστε να μπορέσει να μειώσει -κάπως- την οργή του κόσμου ενόψει εκλογών. 

Έτσι όπως έχει ήδη προαναγγελθεί οι την 1η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μια… «γενναία» αύξηση, όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη «γενναία» αύξηση είναι μια κοροϊδία, καθώς την ώρα που η ακρίβεια «μαστίζει» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει ψίχουλα. 

Επισήμως τουλάχιστον δεν έχει διαρρεύσει το ποσό στο οποίο τελικά θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός, αν και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Την Παρασκευή το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022.

Στο μεταξύ οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων έχουν θέσεις που απέχουν και μάλιστα σημαντικά μεταξύ τους, αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ’ ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ -γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%- δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Είναι κατανοητό ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού στο 6-7% (στην καλύτερη περίπτωση) είναι… ψίχουλα καθώς την ίδια ώρα οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα είναι ραγδαίες.

Χαρακτηριστικά τα όσα γίνονται στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστας Δαμίγος, είχε υποστηρίξει ότι «με τα έως τώρα δεδομένα, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τουλάχιστον 165%, ενώ σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, υπερβαίνει το 300%».

Χαρακτηριστικά είναι και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο του 2022 σύμφωνα με τα οποία οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες κατά 79%, του φυσικού αερίου κατά 68% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5%.

Ανατίμηση 19,9% σημειώνεται στα λάδια και 13% στα λαχανικά.  Πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται στον τομέα των μεταφορών. Τα εισιτήρια στα αεροπλάνα παρουσιάζουν αύξηση κατά 26,8%  και των πλοίων κατά 16% . Παράλληλα, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία και μοτέλ ανέβηκε 18,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!