ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κίμπερλι Γκίλφοιλ: Στα ελληνικά μεταφράζετε «Δεν υπάρχετε»...
prodeals

«Τέλος εποχής» για τα ομόλογα της ΕΚΤ – Αρχίζει το «ξεφόρτωμα»: Έρχεται «Αρμαγεδδών» για την Ελλάδα

Θα έχουμε χειμώνα πείνας και φτώχιας;

«Τέλος εποχής» για τα ομόλογα της ΕΚΤ – Αρχίζει το «ξεφόρτωμα»: Έρχεται «Αρμαγεδδών» για την Ελλάδα

Σε δηλώσεις που προκαλούν «ηλεκτροσόκ» αν διαβάσει κανείς πίσω από τους τεχνικούς όρους προχώρησε ο «παλιός γνώριμος» αξιωματούχος της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας χειμώνα «φτώχιας και πείνας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δήλωσε πως η ΕΚΤ (που έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει) συζητάει ν’αρχίσει να πουλάει(!) ομόλογα, κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει τις αποδόσεις (επιτόκια) των ελληνικών ομολόγων.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι δηλώσεις Ρεν «τινάζουν» την Ελλάδα αλλά και την ήδη αποδυναμωμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη «στον αέρα», καθώς αν γίνουν αυτά που προαναγγέλλει, η ύφεση που θα προκληθεί θα σαρώσει τα πάντα, στη χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη (περίπου 400 δισ. ευρώ και 195% του ΑΕΠ) .  

Όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν στην ΕΚΤ «συζητιέται η πολιτική της ποσοτικής σύσφιξης,» που σημαίνει σε απλά ελληνικά «ξεφόρτωμα ομολόγων.»

Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, πρόκειται να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ομολόγων της μετά από χρόνια αγορών περιουσιακών στοιχείων- μια διαδικασία που συνήθως αναφέρεται ως ποσοτική σύσφιξη.

Η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που αυξάνει τις αποδόσεις (επιτόκια) των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων.

«Είναι πρόωρο να αρχίσουμε να μιλάμε δημόσια για’ αυτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Ρεν. «Μπορεί να σκεφτόμαστε ο μεταξύ μας γι’ αυτό, αλλά θα είναι καιρός αργότερα να συζητήσουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων».

Μια ακόμα  πιο επείγουσα συζήτηση για την ΕΚΤ είναι πώς θα αποζημιώσει τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζοντος αποθεματικού- τώρα που τα επιτόκια δεν είναι πλέον αρνητικά.

«Αυτό είναι κάτι που κατά την άποψή μου θα πρέπει να συζητήσουμε», είπε ο Ρεν. «Έχουμε κάποιες συζητήσεις προετοιμασίας σε εξέλιξη, αλλά θα το φροντίσουμε στις προσεχείς συναντήσεις», επεσήμανε.

Επιπρόσθετα ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει σθεναρά για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ και να διατηρήσει σταθερές τις εκτιμήσεις για μελλοντική αύξηση των τιμών καθώς το αποδυναμωμένο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν με μια «συνεπή και ομαλή» εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Όλι Ρεν στο Bloomberg .

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως, και επίσης στην Ευρώπη, γι’ αυτό είναι ώρα δράσης», είπε ο Ρεν. «Το επόμενο βήμα θα είναι μια σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Με τις τιμές καταναλωτών στην ευρωζώνη των 19 κρατών μελών να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 10%, μια σχετική ενημέρωση αναμένεται την Τετάρτη.

Οι επενδυτές της χρηματαγοράς βλέπουν επί του παρόντος σχεδόν 50% πιθανότητα στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει τη μισή μονάδα.

«Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το διπλό δίλημμα της διατήρησης των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, αφενός, και της αποφυγής, αφετέρου, ότι θα ωθούσαμε την οικονομία σε ύφεση», είπε ο Ρεν. «Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη» και «είναι πολύ πιθανό η οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνει. Καθώς μιλάμε, επιβραδύνεται» υπογράμμισε.

Η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για μια «παρατεταμένη αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, επομένως οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα «μακροχρόνιο φαινόμενο», είπε ο Ρεν. «Αυτό θα σημαίνει σοβαρή περικοπή της αγοραστικής δύναμης των πολιτών μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόσφατη πτώση του ευρώ επιδεινώνει το πρόβλημα. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.