Στις 31 Μαρτίου, λήγει το πρόγραμμα «Συν-εργασία» και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.
Το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να περιορίσουν τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, μετά τη λήξη του προγράμματος το μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Ηλίας Κόκκαλης σχολίασε στην ΕΡΤ.
«Θα αρχίσουν οι απολύσεις και η εκ περιτροπής εργασία.
Το πρόγραμμα Συν-εργασία φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια για να προστατέψει την περίοδο της πανδημίας τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», είπε.
Και συνέχισε, λέγοντας:
«Το πρόγραμμα παρείχε στους εργαζόμενους μια ασφάλεια στην εργασία. Με δεδομένο όμως ότι η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο δεν έχουν ανακάμψει, δεν μπαίνει κόσμος στα μαγαζιά, η λήξη του προγράμματος σημαίνει περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων, υπογράμμισε ο Ηλίας Κόκκαλης.
Η ακρίβεια είναι στα ύψη, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, οι τιμές των καυσίμων απλησίαστες, το πιτόγυρο στα 3,90 ευρώ, αυτοί που την πληρώνουν πάντα είναι οι εργαζόμενοι, ανέφερε ακόμα».
Ο μηχανισμός που στήριξε τις επιχειρήσεις και τον μισθό χιλιάδων εργαζομένων για περίπου δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας, όπως όλα δείχνουν έφτασε στο τέλος του και οι περίπου 30.000 με 32.000 εργαζόμενοι που είναι σήμερα στον μηχανισμό, από την 1η Απριλίου 2022, θα επιστρέψουν στο καθεστώς εργασίας της σύμβασής τους, ενώ θα λάβουν κανονικά Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.