ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι»: Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε άρτο & βασικά είδη διατροφής

Ολοένα και περισσότερα σουπερμάρκετ ορίζουν «πλαφόν» στις πωλούμενες ποσότητες αλεύρων και ηλιέλαιου

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι»: Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε άρτο & βασικά είδη διατροφής

Απελπισία στα νοικοκυριά αναμένεται να φέρουν οι νέες ανατιμήσεις που έρχονται σε ψωμί και προϊόντα άρτου, αλλά και σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Ήδη, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές σε νέες αγορές, πέραν της Ουκρανίας που βρίσκεται σε πόλεμο, προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκεια στα ράφια και παράλληλα να περιορίσουν τον νέο κύκλο ακρίβειας.

Είναι ενδεικτικό ότι ολοένα και περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ σπεύδουν να ορίσουν «πλαφόν» στις πωλούμενες ποσότητες αλεύρων και ηλιέλαιου, τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποιεί πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αποθεμάτων σε αλεύρι και ηλιέλαιο και πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά.

Η κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη πυροδοτήσει ένα ανατιμητικό ντόμινο από τις αρχές του μήνα με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και της εστίασης να αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις αυξήσεις που γίνονται από τους προμηθευτές.

Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι θα “απορροφήσει” και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, σημειώνοντας ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υπήρξε μείωση κατά 20% στην πώληση ψωμιού, συγκριτικά με το 2021 και πως η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης σε προϊόντα αρτοποιίας. Ήδη, σε ορισμένους φούρνους η τιμή της φραντζόλας έχει αγγίξει το ένα ευρώ.

Για τους αρτοποιούς η ανησυχία είναι έντονη. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εισάγει σχεδόν το 70% των μαλακών αλεύρων για είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από Ρωσία και Ουκρανία, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία μειώνουν τις εξαγωγές υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Ανάλογη στάση ακολουθεί το Μαρόκο, το οποίο σταματά τις εξαγωγές τομάτας και η Αίγυπτος, η οποία περιορίζει τις εξαγωγές αλεύρων και σιτηρών (υπενθυμίζεται ότι ήδη Ρωσία και Λευκορωσία έχουν μειώσει τις εξαγωγές λιπασμάτων).

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια του προηγούμενου κύκλου ακρίβειας το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τα μαλακά σιτηρά αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ανατιμήσεις έως 40% υπήρξαν σε λάδια, μαργαρίνες και ηλιέλαιο.

Ενδεικτικά στο ηλιέλαιο τα 5 λίτρα πωλούνταν στα 8,20 ευρώ και τώρα έχουν φτάσει στα 11,5 ευρώ και τα νέα τιμολόγια από προμηθευτές είναι στα 15 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το αλεύρι εισαγωγής από τη Βουλγαρία έχει ανατιμηθεί κατά 15%, ενώ η ζάχαρη κατά 10%, με τις τιμές να αλλάζουν καθημερνά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.