ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ το 2029 θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009 σύμφωνα με το ΔΝΤ

Είκοσι χρόνια μνημόνια για να βρεθούμε στην ίδια θέση

Το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ το 2029 θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009 σύμφωνα με το ΔΝΤ

Είκοσι σχεδόν ολόκληρα χρόνια από την πρώτη  «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» της ελληνικής Οικονομίας το Μάιο του 2010 το ποσοστό του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που ήταν το 2009!

Αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σύμφωνα με την οποία το  ΔΝΤ προβλέπει πως το χρέος της Ελλάδας θα κυμανθεί  στο 138,8% επι του ΑΕΠ το 2029 από 168,8% το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 το δημόσιο χρέος κυμάνθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχούσε σε 298 δις ευρώ, ενώ στις 31.12.2010 το χρέος διαμορφώθηκε στο 147% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα θα καταγραψει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% έως και το 2029 το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ.

Συνολικά για την Γηραιά Ήπειρο το Ταμείο επισημαίνει πως από την πανδημία και μετά τα δημόσια χρέη έχουν αυξηθεί με τις προβλέψεις για αρκετές χώρες να είναι αρκετά δυσοίωνες.

«Η προσεκτικά σχεδιασμένη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας πως «ορισμένες χώρες πρέπει να καταργήσουν ταχύτερα τα μη στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων», προσθέτει.

Οι ανάγκες για κρατική στήριξη εξακολουθούν να είναι υψηλές με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη από τα αυξημένα επιτόκια.

Σημαντικές είναι και οι πιέσεις για ζητήματα όπως η άμυνα, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό, όπως αναφέρει το ΔΝΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών χωρών, το ΔΝΤ εκτιμά πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται έως το 144,9% του ΑΕΠ το 2029 από 137,3% το 2023, η Γαλλία θα αγγίξει το 115,2% του ΑΕΠ από 110,6%, το Βέλγιο στο 115,6% έναντι 104,5%, ενώ η Ισπανία θα υποχωρήσει στο 104,2% από 107,5%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.