Πιο «τσουχτερό» από πέρυσι αναμένεται να είναι το φετινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, καθώς οι τιμές σε έναν χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 6%, με τα χαρακτηριστικά παϊδάκια να έχουν φτάσει στα 18 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, το κοτόπουλο έφτασε τα 4,5 ευρώ το κιλό και το χοιρινό τα 5 – 10 ευρώ ανάλογα με το κομμάτι.
Πάντως, στα κρεοπωλεία οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς τα νοικοκυριά προσπαθούν να κάνουν έναν προγραμματισμό του κόστους.
Πόσο θα κοστίσει το κρέας στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης
Σύγκριση του 2023 με το 2024 (τιμή ανά κιλό)
- Μπριζόλες χοιρινές 5,50 – 6 ευρώ / 6,50 – 7 ευρώ
- Σουβλάκια 8 – 11 ευρώ / 8,50 – 11,50 ευρώ
- Λουκάνικα 7 – 9,50 ευρώ / 8 – 10 ευρώ
- Κοτόπουλο ολόκληρο 3 – 3,50 ευρώ / 3,50 ευρώ – 5,50 ευρώ
- Μοσχαρίσιος κιμάς (εισαγ.) 7 ευρώ / 8 ευρώ
- Μπιφτέκια μόσχου (έτοιμα) 8 – 11,50 ευρώ / 9 – 12 ευρώ
- Εγχώριο κατσικάκι γάλακτος 10 – 11 ευρώ / 11 – 13 ευρώ
- Εγχώριο αρνάκι γάλακτος 10 -11 ευρώ / 11 – 13 ευρώ
- Παϊδάκια 14,50 – 15 ευρώ / 15,50 – 16,90 ευρώ
Για τις τιμές του κρέατος μίλησε το πρωί της Τρίτης (5/3) στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπεύθυνος του κρεοπωλείου κ. Αντώνης Βαλτετσιώτης:
«Υπάρχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Το παϊδάκι είναι είδος πολυτέλειας αυτή τη στιγμή για τους πιο πολλούς. Είναι στα 17,95 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι το κοστολόγιό του. Από το αρνί δεν βγάζουμε καθαρό κέρδος. Συνήθως κόβουμε από εκεί, παίρνουμε κομμάτια από άλλο μέρος του σώματος».
- Αρνί χεράκι: 11 ευρώ/κιλό
- Αρνί μπούτι: 12 ευρώ/κιλό
«Έχουμε αρκετές παραγγελίες και έρχονται πελάτες που μας ζητάνε σουβλάκια, κοκορέτσια κτλ. Μειωμένη η κίνηση δεν θα είναι, αλλά έχει αλλάξει η δυναμική του καταναλωτή. Μπορεί να μην πάρει το παϊδάκι το αρνίσιο, αλλά μπορεί να πάρει παϊδάκια κοτόπουλου», συμπλήρωσε.
Ο νομικός εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, επεσήμανε πως το κρέας θα είναι αυξημένο αυτές τις μέρες, το ίδιο όμως θα συμβεί και με το σαρακοστιανό τραπέζι.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά αφορούν άλλες κατηγορίες προϊόντων», τόνισε.