Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ινστιτούτο που θεωρείται επιστημονικός βραχίονας του κλάδου των σούπερ μάρκετ, υποστηρίζει ότι έρχεται νέα αύξηση στις τιμές.
«Οσο δεν εμφανίζεται αποκλιμάκωση των τιμών, η απορρόφηση των ανατιμήσεων θα αποτελεί μη βιώσιμη λύση για τις εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί υποχώρηση της κατανάλωσης, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναμένουν μείωση του όγκου πωλήσεων κατά το β΄ εξάμηνο του 2023. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την πρόσφατη θεομηνία.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τάσεων λιανεμπορίου και βιομηχανίας ταχυκίνητων αγαθών (πρόκειται για τα πλέον βασικά είδη σούπερ μάρκετ που καταναλώνονται συχνότερα), το 98% των επιχειρήσεων έχει απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 23%. Το 32% έχει απορροφήσει έως 10%, το 33% έχει απορροφήσει 10%-25%, το 25% έχει απορροφήσει 25%-50% και το 9% πάνω από 50%.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του κλάδου για την εξέλιξη των πωλήσεων, το 80% θεωρεί ότι αυτές θα αυξηθούν ως αξία στο β΄ εξάμηνο του 2023 και μόλις 4% ότι θα μειωθούν. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 3,2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιουλίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2022.
Παράλληλα εκτιμούν ότι ο όγκος πωλήσεων θα μειωθεί κατά 1,1% το β΄ εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2022, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας.
Η αρνητική τάση που κατεγράφη στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2022 διατηρείται στην παρούσα μέτρηση. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο 2023 μόλις το 19% θεωρούσε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και η πλειονότητα, σε ποσοστό 50%, ότι χειροτέρεψε, επίδοση χειρότερη από αυτήν του Ιανουαρίου 2023, αλλά καλύτερη από την επίδοση του Μαΐου 2022. Τον Ιανουάριο του 2023 το 29% εκτιμούσε ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μεταβλήθηκε προς το καλύτερο κατά το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ τον Μάιο του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 7%, με το 87% να θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το 56% των επιχειρήσεων αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία το 2023, ενώ το 18% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα είτε δεν αναμένουν μεταβολή.
Πρακτικά δύο στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2023, ενώ λίγο περισσότερες από μία στις δέκα αναμένουν ζημίες. Από αυτές τις επιχειρήσεις που αναμένουν κέρδη, οι δύο στις τρεις τα εκτιμούν άνω του 2%, ενώ μία στις τρεις σχεδόν οριακά κάτω του 2%.