Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρουν να μηδενίσουν το «κοντέρ», μετά το sell off της περασμένης Δευτέρας (-2,51%), χωρίς ωστόσο να αποφύγουν τις εβδομαδιαίες απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε για τέταρτη διαδοχική μέρα και επανήλθε πάνω από τις 1.420 μονάδες, σε απόσταση «αναπνοής» από τα πρόσφατα ρεκόρ.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη εβδομαδιαία πτώση μετά το διάστημα 15-19 Ιανουαρίου –μεσολάβησαν 7 σερί ανοδικά πενθήμερα– και μόλις η δεύτερη εντός του 2024. Ζητούμενο για να αποφευχθούν οι απώλειες ήταν η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.427 μονάδες, κάτι που παραλίγο να επιτευχθεί σήμερα.
Ακόμη κι έτσι, το Χρηματιστήριο έκανε μία εντυπωσιακή επάνοδο κοντά στο υψηλό 13ετίας των 1.434,87 μονάδων (κλείσιμο 4ης Μαρτίου), δείχνοντας ανθεκτικότητα στις αναταράξεις που προκάλεσαν στο ταμπλό το triple witching (τριπλή λήξη) στα παράγωγα και το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών του FTSE Russell.
Μάλιστα, λόγω των αναδιαρθρώσεων στα χαρτοφυλάκια, η συναλλακτική δραστηριότητα «εκτινάχθηκε» σήμερα πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στον αποψινό «χρησμό» της Moody’s, του μοναδικού οίκου αξιολόγησης που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Όσον αφορά τη σημερινή (15/3) συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,39 μονάδες ή 0,31% και έκλεισε στις 1.422,03 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.414,64 (χαμηλό ημέρας) και των 1.426,65 μονάδων (υψηλό ημέρας).
Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, ο ΓΔ κατέγραψε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 2,21%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 0,35%. Εντός του Μαρτίου κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,19% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται κατά 9,97%.
Η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –οι οποίες «απογειώθηκαν» την Πέμπτη-, καθώς εντείνεται η φημολογία σχετικά με την ολοκλήρωση του deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dark room, οι συζητήσεις με την Masdar, εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προχωρούν ομαλά και ικανοποιητικά.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε για τέταρτη μέρα σε ανοδική τροχιά, «ανανεώνοντας» το υψηλό 24ετίας. Αντίθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οπισθοχώρησε στις παρυφές των 18 ευρώ, μετά την ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία «αποτελεί διαχρονικά αποδέκτη σημαντικού ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς επενδυτές».
Ισχυρή άνοδο περίπου 3% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στους πρωταγωνιστές συγκαταλέγεται η Sarantis, η οποία με νέο «άλμα» σημείωσε υψηλό 6ετίας, πάνω από τα 11 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός κλάδος δεν συντονίστηκε με το ανοδικό κλίμα του Χρηματιστηρίου, με την Τράπεζα Πειραιώς να ηγείται των σημερινών απωλειών και να απομακρύνεται από τα 4 ευρώ.
Νέα «εκτόξευση» του τζίρου
Η τριπλή λήξη στα παράγωγα και το rebalancing στους δείκτες του FTSE Russell «εκτίναξαν» τον τζίρο στα 357,207 εκατ. ευρώ. Τη «μερίδα του λέοντος» είχε ξανά η Τράπεζα Πειραιώς, με συναλλαγές ύψους 88 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να επηρεάζει την στάθμιση και σε άλλα βαριά «χαρτιά» του Χ.Α. Τζίρο πάνω από 30 εκατ. ευρώ έκαναν επίσης η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 97,818 δισ. ευρώ, με 47 μετοχές να ενισχύονται, 48 να υποχωρούν και 24 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στο «νήμα» εξασφάλισε το θετικό πρόσημο ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 1.207,99 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,85%, ενώ εντός του 2024 τα κέρδη παραμένουν εντυπωσιακά και «αγγίζουν» το +13,79%.
Η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα (+1,52% στο 1,7055 ευρώ) και ακολούθησαν η Εθνική (+1,04% στα 7,22 ευρώ) και η Eurobank (+0,17% στο 1,783 ευρώ). Στον αντίποδα, η Πειραιώς διολίσθησε -1,93% στα 3,93 ευρώ.
Τον «χρησμό» της Moody’s αναμένει η επενδυτική κοινότητα, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.
Η έκθεσή του θα δημοσιευθεί μετά το αποψινό κλείσιμο της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3). Πάντως, ακόμα κι αν η Moody’s δεν «φέρει» το investment grade, το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για μία δεύτερη ευκαιρία.
Μια εβδομάδα νωρίτερα (8/3), η DBRS είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με BBB (low) και σταθερό outlook.
Παράλληλα, «βλέπει» ανάπτυξη 2% για το διάστημα 2024-2025 και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος κάτω του 150% το 2025.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε -πρώτη φορά εντός του 2024- η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές (triple witching) για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο του 2024.
Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω του πρόσφατου placement, το οποίο αλλάζει δραστικά την στάθμιση και το free float (από 55% σε 82%) της μετοχής. Σημειώνεται πως το rebalancing θα επηρεάσει κι άλλα βαριά «χαρτιά» του Χρηματιστηρίου.