Καμία προσέγγιση δεν υπάρχει μεταξύ της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος για τη μείωση των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος που συνθλίβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί, είναι η εσπευσμένη απόφαση της ΡΑΕ να παρατείνει για 15 ημέρες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τη δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεών της για την αναμόρφωση των τιμολογίων, αφού η διαβούλευση ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου 2021.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ στα τιμολόγια είναι «παρεμβατισμός στην ελεύθερη αγορά», καθώς, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις που μειώνουν την ευελιξία των εταιριών προμήθειας, πολλές μικρές εταιρίες θα κινδυνέψουν να κλείσουν, ενώ δεν πρόκειται να περιοριστούν οι τιμές στα τιμολόγια.
Αναλυτικά οι χρεώσεις
Προ δυσάρεστων εκπλήξεων θα βρεθούν οι καταναλωτές όταν θα λάβουν τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο, αφού θα βρεθούν μπροστά σε αυξήσεις της τάξης του 35%-50%, ανάλογα με τις τιμές αγοράς και τα συμβόλαια που διαθέτουν με κάθε εταιρία προμήθειας.
Ειδικότερα οι χρεώσεις είναι οι εξής:
Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 15,6%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51, από 0,52 ευρώ ανά kVA.
Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως, έναντι 24.062 ευρώ.