Ο διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Dmitry Birichevsky, υποστήριξε ότι δεν έχουν κανένα νόημα δεν έχουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του έργου Nord Stream 2 καθώς η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, μιλώντας στο Sputnik, o Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία μπορούν να κοιμούνται πιο… ήσυχες σε σχέση με εκείνες που βασίζονται στις αγορές spot.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν βλέπουμε κανένα νόημα στην πολιτική κυρώσεων της Ουάσιγκτον όταν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει ήδη κατασκευαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά του σχεδίου αυτού είναι «σε αντίθεση με τα συμφέροντα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».
«Πιστεύουμε ότι η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου, η έναρξη της λειτουργίας του και η περαιτέρω χρήση του θα πραγματοποιηθούν βάσει των νομικών κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις χώρες της ΕΕ, ο Birichevsky τόνισε ότι τα μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν υπογράψει, επιτρέπουν τη διατήρηση της σταθερότητας.
«Η ιδιαιτερότητα του ζητήματος είναι ότι πως ενώ είναι απαραίτητο να προγραμματιστεί εκ των προτέρων η παραγωγή και η γεωγραφία των προμηθειών φυσικού αερίου, πολλές εταιρείες της ΕΕ έχουν στραφεί σε αγορές spot. Σε τι οδήγησε αυτό; Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν τη διατήρηση της σταθερότητας, την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Οι χώρες που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις (μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου) με τη Ρωσία αισθάνονται πολύ πιο ήρεμες και σίγουρες από εκείνες που βασίζονται στις αγορές spot», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, όπως κατέστησε σαφές, οι προοπτικές της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες προμήθειας.
«Αν μιλάμε για τις προοπτικές της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, αυτό εξαρτάται και πάλι από τις συμφωνίες. Θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο συμβάσεων που αντικατοπτρίζουν την προσφορά και τη ζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Birichevsky.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ακολουθήσει την τακτική μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά με τη ζήτηση να αυξάνεται, αυξάνονται και οι τιμές και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις».
Όσον αφορά, τέλος, στο σχέδιο της ΕΕ να εγκαταλείψει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου έως το 2049, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Birichevsky.
«Νομίζω ότι μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι σε επίπεδο συνομιλιών, κυρίως εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μια συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα, το οποίο ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη. Εάν οι εταίροι μας έχουν εμπιστοσύνη ότι η αγορά θα ρυθμίσει τα πάντα και θα είναι πιο κερδοφόρο για αυτούς, ίσως το κάνουν», κατέληξε.