H τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα θεωρείται ως το ορόσημο για την μετατροπή της Α.Μεσογείου και των δύο ελληνικών κρατών Ελλάδας και Κύπρου, σε πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.
Πλέο έχει εξακιριβωθεί ότι ο ενεργειακός πλούτος της Α.Μεσογείου ξεπερνάει κάθε προσδοκία και θεωρείται σίγουρο πως και η Ελλάδα διαθέτει ανάλογα κοιτάσματα στην δική της ΑΟΖ.
Οι εξελίξεις είναι πραγματικά καταιγιστικές και περιλαμβάνουν συζητήσεις ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία αλλά και την Παλαιστινιακή αρχή.
Χθες στο Χιούστον του Τέξας οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ αλλά και ένας Αμερικανός Γερουσιαστής έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν εν εκτάσει για το πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αναδειχθεί με τη σωστή διαχείριση σε κύρια πηγή ενέργειας για το μέλλον.
Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC με τίτλο, «Οι ανακαλύψεις αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν προοπτική συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστινιακών περιοχών και εχθρικών εθνών».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συνεργασίες αυτές πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν αδιανόητες όμως πλέον η ενεργειακή διπλωματία ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα και όλοι αντιλαμβάνονται την αξία της σταθερότητας και της ειρήνης όπως αναφέρει το κυπριακό alphanews.live
https://www.alphanews.live/politics/orgiodes-paraskinio-gia-tin-axiopoiisi-ton-koitasmaton-tis-periohis
«Ο στόχος: Να δημιουργηθεί μια περιφερειακή αγορά αερίου, που να διασφαλίζει προμήθεια και ζήτηση, βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων, μείωση του κόστους των υποδομών, ανταγωνιστικές τιμές και εμπορικές σχέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σκοπός των χωρών είναι πρώτιστα η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και δη των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου. Ωστόσο ο αγωγός East-Med είναι κάτι που βρίσκεται στον ορίζοντα καθώς επίσης και η δημιουργία νέων τερματικών αναλόγως με τις ανακαλύψεις που θα γίνουν μελλοντικά.
Παρόλο που η Αίγυπτος τηρούσε μια ουδέτερη στάση για το θέμα του East-Med, αν και παρασκηνιακά έβλεπε με καλό μάτι την εξέλιξη του, η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας μετά τη χθεσινή συνάντηση ανέφερε ότι «Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό East Med. Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες και συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους, για τη διαμόρφωση μίας περιφερειακής αγοράς με παγκόσμια εμβέλεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται, ο Αιγύπτιος υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο τη στήριξη του αγωγού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Κάιρο είναι θετικό απέναντι στο project εφόσον λειτουργεί συμπληρωματικά στα δικά του επενδυτικά σχέδια και αντιθετικά.
Ο ρόλος της ExxonMobil και η στάση της Ιταλίας
Για τον East Med πρόσφατα η Ρώμη έκανε γνωστή την πρόθεση της να παγώσει τα σχέδια συμμετοχής της εξαιτίας των αντιδράσεων του κυβερνητικού εταίρου «Πέντε Αστέρια».
Πρεσβεύει τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αντιδρούν μετά τον TAP και στον East Med.
Η στάση της Ιταλίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προβλημάτισε τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και οδεύσεις του αγωγού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέρη επιδιώκουν να εμπλέξουν την ExxonMobil στο φιλόδοξο project του East-Med.
Βέβαια η αλήθεια βρίσκεται κάπου αλλού: Η Ιταλία των Σαλβίνι-Ντι Μάιο θέλει την επέκταση του Turkish Stream και την προμήθεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου
Το δημοσίευμα του CNBC χαρακτηρίζει την Κύπρο ως τον πρωταγωνιστή της όλης προσπάθειας και αναφέρεται στις διακρατικές συνεργασίες που αναπτύσσει η Λευκωσία, καθώς επίσης και την σύναψη των απαραίτητων συμφωνιών για να προχωρήσουν τα πράγματα.
Όλα αυτά μία ακριβώς βδομάδα πριν την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.