ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Η Γεωργία αγοράζει ρωσικό αέριο πρώτη φορά από το 2006! – Επιστροφή στην Μόσχα; – Ποιες χώρες αλλάζουν «σφαίρα επιρροής»

Η Γεωργία αγοράζει ρωσικό αέριο πρώτη φορά από το 2006! – Επιστροφή στην Μόσχα; – Ποιες χώρες αλλάζουν «σφαίρα επιρροής»

Έντονος είναι ο γεωπολιτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με την Μόσχα να δείχνει να επικρατεί σε καίριες χώρες για την αμερικανική γεωστρατηγική όπως είναι οι Τουρκία, Αίγυποτος και Λιβύη, ενώ μερική ανταπόδοση φαίνεται πως κατάφεραν οι ΗΠΑ στο Σουδάν με την ανατροπή του πρώην πλέον προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος είχε παραχωρήσει νησί και στρατιωτική βάση στην Τουρκία για τον έλεγχο της Ερυθράς σε μια θριαμβευτική επίσκεψη του “Σουλτάνου” δύο χρόνια πριν!

Μετά από αυτό όμως φαίνεται πως κάτι συμβαίνει και με την Γεωργία η οποία θεωρούνταν μέχρι πριν λίγες ημέρες εντελώς αμερικανοκίνητη, αφού η Τυφλίδα αποφάσισε να προμηθευτεί για πρώτη φορά από το 2006 ρωσικό φυσικό αέριο!

Η Γεωργία συμφώνησε με τη Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου σε μικρές ποσότητες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης Georgy Kobulia. O Kobulia δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Gazprom “έχει ήδη υπογραφεί”, η Γεωργία θα αγοράσει φυσικό αέριο στη Ρωσία “σε μικρές ποσότητες”, αναφέρει το TASS, επικαλούμενη το Interpressnews.

Δεν διευκρίνισε ποιος είναι ο όγκος του φυσικού αερίου και πόσο θα κοστίσει στη Γεωργία. Η Γεωργία δεν αγόρασε φυσικό αέριο από τη Ρωσία από το 2006, λάμβανε μόνο το 10% του συνολικού όγκου της διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Αρμενία. Το 2017, η Ρωσία πλήρωσε τη Γεωργία για αυτή τη διαμετακόμιση με χρήματα και εν μέρει με πρώτες ύλες, και το 2018 μόνο με χρήματα.

Τον Μάρτιο, η Γεωργία ανέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom. Πριν από αυτό, ο Kobulia δήλωσε ότι η Τιφλίδα ενδιαφέρεται περισσότερο για συνεργασία με την Gazprom από ότι η Gazprom με την Τιφλίδα, αφού “αφού η Gazprom, δεν πωλεί σχεδόν τίποτα στην Γεωργία”.

Δηλαδή υπάρχει προσέγγιση Γεωργίας-Ρωσίας και μάλιστα όπως το ομολόγησε ο Γεωργιανός υπουργός αυτό έγινε κυρίως με γεωργιανή πρωτοβουλία.

Τόσο μεγάλε γεωπολιτικές ανακατάξεις δεν είχαμε δει ούτε στον καιρό του «Ψυχρού Πολέμου» όταν στην θέση της σημερινής Ρωσίας υπήρχε μια σαφέστατα ισχυρότερη κρατική οντότητα εκείνης της Σοβιετικής Ένωσης.

Τουλάχιστον σε επίπεδο συμβατικών δυνάμεων η Σοβιετική Ένωση ήταν τεράστιο μέγεθος ακόμα και για τις ΗΠΑ και για αυτό μπορούσε να προβάλει την ισχύ της σε όλη την Υφήλιο κάτι που σήμερα το κάνουν μονάχα οι ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά η ρωσική ισχύ μεγαλώνει και δείχνει ότι είναι ικανή να αντιπαρατεθεί με την αμερικανική μακριά από τα σύνορά της.

Με πολύ ενδιαφέρον μένει να φανεί η στάση της Γεωργίας τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι όπως διαφαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα: Η Τουρκία έχει αποφασίσει να στραφεί προς την ρωσική πλευρά με ότι κι αν σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ αλλά έχει πάρει απόφαση από δεν θα ήθελε να φύγει «σίγουρα» και πρόκειται για την Ρωσία γιατί μπορεί να της διαθέσει ότι χρειάζεται για να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη.

Η Μόσχα έχει να διαθέσει στην Τουρκία (και θα το κάνει για να την «σπάσει» στους Αμερικανούς), άφθονη και φθηνή ενέργεια, άφθονες και φθηνές πρώτες ύλες, πυρηνική τεχνολογία και στρατιωτική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Η Ρωσία πάλι στηρίζει τον τουρκικό τουρισμό «δρομολογώντας» τους Ρώσους τουρίστες προς τα εκεί προσφέροντας έτσι στην Άγκυρα μεγάλα ποσά συναλλάγματος, τα οποία τώρα που χτυπιέται η τουρκική λίρα, είναι απαραίτητα

Θα πει κάποιος τι θα κερδίσει η Μόσχα από την Τουρκία, η απάντηση είναι τα πάντα:

Κερδίζει στρατηγικό βάθος αφού δεν θα μπορούν να την πλησιάσουν ουσιαστικά δυτικές δυνάμεις από την Μαύρη Θάλασσα λόγω των Στενών.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορεί να στηριχτεί και η Ουκρανία για να παίζει το ρόλο του προβληματικού γείτονα στην Ρωσία.

Κερδίζει προστασία του «μαλακού υπογάστριού της» καθώς μαζί και με το Ιράν ελέγχουν προς όφελός της και την Μέση Ανατολή.

Κερδίζει σε γόητρο καθώς αποσπά από τις ΗΠΑ έναν βασικό σύμμαχο στον οποίο η Ουάσιγνκτον είχε στήσει την γεωπολιτική της στρατηγική για τουλάχιστον 70 χρόνια.

Κερδίζει μια μεγάλη νίκη κατά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία, είτε εκβληθεί από την Συμμαχία είτε περιθωριοποιηθεί καθώς θα φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα και κατάρρευση στο νοτιοανατολικό άκρο της.

Κερδίζει τον διακαή της πόθο για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου, κάτι το οποίο η Δύση το εμπόδιζε από αιώνες.

Κερδίζει όμως και σε αξιοπιστία έναντι των υπόλοιπων στρατηγικών εταίρων της στην Ανατολή, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες που βλέπουν την Ρωσία να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με επιτυχία σε πολλαπλά μέτωπα, όπως στην Συρία, στην Τουρκία αυτή την στιγμή και όπως όλα δείχνουν και στην Λιβύη όπου και εκεί οι Δυτικοί πιάστηκαν… στον ύπνο.

Η Λιβύη δείχνει και αυτή να επιστρέφει στην ρωσική επιρροή αφού ο Στρατάρχης Χα΄φταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και την ρωσική Wagner!

Η δε Αίγυπτος είναι ο καλύτερος πελάτης της Μόσχας και θέλει μετά τα Μig-35 και Ka-52 να αγοράσει και τα Su-35 για τα οποία οι ΗΠΑ την απειλούν με κυρώσεις.

Και μόνο αυτό δείχνει πως η Ουάσινγκτον είναι σε δύσκολη θέση.

Στο Σουδάν οι ΗΠΑ δείχνουν πως πήραν εν μέρει το «άιμα» τους πίσω με την ανατροπή ενός φιλότουρκου προέδρου.

H Toυρκία έχασε πλέον το “κλειδί” για την Πύλη της Αφρικής κάτι που φαίνεται στις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων καθώς φοβούνται για την στάση που θα δείξει η νέα ηγεσία της χώρας.

Αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε σφοδρή επίθεση σε Αίγυπτο-Δύση.

“Απορρίπτω το πραξικόπημα απέναντι σε εκλεγμένο πρόεδρο. Η ελπίδα μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης στο δημοκρατικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της αδελφότητας” ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Δύση που υποστήριξε τον Αλ-Σίσι που όπως είπε ήρθε στην εξουσία της Αιγύπτου με πραξικόπημα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει πριν ένα χρόνο σχηματίζοντας την γνωστή”ραμπιά”:

“Γελάω όταν μου ζητάνε να συλλάβω τον Μπασίρ κάθε φορά που έρχεται Τουρκία”.

Προφανώς δεν φανταζόταν την χθεσινή εξέλιξη. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε καταναλώσει πολύ χρόνο, χρήμα και κόπο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δεσμών με το Σουδάν.

Πήγε το Δεκέμβριο του 2017, ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο νησί Σουακίν, λιμάνια, 13 συνολικά συνεργασίες μεταξύ των οποίων και στρατιωτική συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλύψει ότι συμφωνήθηκαν να παραδοθούν στην Τουρκία το νησί Suakin, για να αναπτυχθεί και να μεταβληθεί σε τουριστική υποδομή, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η Umrah (Θρησκευτικός τουρισμός) από τη χώρα προς τη Σαουδική Αραβία.

Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι Suakin ήταν η έδρα του οθωμανικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας, από το οποίο ο Οθωμανός διοικητής έλεγχε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα. Η δημιουργία της βάσης ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Χαρτούμ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υποκινούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των φιλορωσικών κυβερνήσεων σε Αρμενία και Σερβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως όλα δείχνουν οι 2 υπερδυνάμεις θα έχουν έντονο πεδίο αντιπαράθεσης στα επόμενα έτη με μια όμως ουσιώδη διαφορά: Οι ΗΠΑ παίζουν την ηγεμονία τους ενώ η Ρωσία την επιβίωσή της. Αν χάσει τέλος… και ίσως για αυτό να είναι και πιο αποφασιστική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.