ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η απόφαση Τραμπ κατά του Ιράν αρχίζει οικονομικό πόλεμο με την Κίνα: Πεκίνο-Μόσχα επισπεύδουν την αποδολαριοποίηση

Η απόφαση Τραμπ κατά του Ιράν αρχίζει οικονομικό πόλεμο με την Κίνα: Πεκίνο-Μόσχα επισπεύδουν την αποδολαριοποίηση

Η απόφαση Τραμπ να άρει τις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν από την 1η Μαΐου για οκτώ χώρες προκάλεσε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για περιορισμό της διεθνούς προσφοράς.

Αυτό προς ώρας είναι το λιγότερο. Ο Ν.Τραμπ επί της ουσίας απειλεί με κυρώσεις χώρες δυσανάλογου μεγέθους ακόμα και για τα αμερικανικά δεδομένα όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ειδικά η Κίνα εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει στην απόφαση μαζί με την Ρωσία να αποδολαριοποιήσει τις συναλλαγές της ακριβώς για να μην μπορεί να δεχτεί από τους Αμερικανούς οικονομικά πλήγματα. Μια απόφαση η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 10ετία για να εφαρμοστεί πλήρως.

Η απόφαση Τραμπ επισπεύδει τα πράγματα. Δεν θέλει πολύ για να προκληθεί ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ.

Πεκίνο και Μόσχα το έχουν πάρει απόφαση: Dollar must die (το δολάριο πρέπει να πεθάνει)

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δικές τους οικονομικές δραστηριότητες. Θα ακολουθήσουν πολλές δυνάμεις της Ανατολής ανάμεσά τους και τη Τουρκία. Η απόφαση Τραμπ επισπεύδει αυτό που όλοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές βλέπουν εδώ και καιρό. Τον διαχωρισμό του πλανήτη ξανά σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ.

2 μπλοκ που θα λειτουργούν με δικούς τους κανόνες και θα έχουν την δική τους δυναμική και θα είναι άκρως ανταγωνιστικά.

Την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά 2,9% μέσα σε μία μέρα και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ δείχνει προς το παρόν να σταθεροποιείται κοντά στα 72 δολ. το βαρέλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την προηγούμενη Παρασκευή τον ΟΠΕΚ και ζήτησε να συμβάλει στη μείωση των τιμών ενώ απευθύνθηκε ειδικά στην Σαουδική Αραβία.

«Μίλησα με τη Σαουδική Αραβία και άλλους όσον αφορά την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Όλοι συμφώνησαν» ανέφερε μέσω του Twitter.

Με την δήλωση αυτή προκάλεσε απότομη πτώση στις διεθνείς τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρλαίου έχουν αυξηθεί 40% από τις αρχές του έτους.

Τον επόμενο μήνα η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή της. «Το βασίλειο θα αυξήσει την παραγωγή κατά 500 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τον μήνα Μάιο» αναφέρει η τράπεζα ING.

Η Τουρκία σύμφωνα με το Bloomberg αναζητεί τρόπους να προμηθευτεί περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράκ για να αντικαταστήσει το ιρανικό.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγει πετρέλαιο από το λιμάνι της Μπάσρα στο νότιο Ιράκ.

Θα επιχειρήσει επίσης να εξασφαλίσει μεγαλύτερες προμήθειες από τον υπάρχοντα πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε προχθές με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη και την Μπάσρα, καθώς και με αξιωματούχους που εκπροσωπούν την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην Ερμπίλ χθες.

Η Τουρκία έχει επίσης διαμηνύσει πως εργάζεται για τη δημιουργία μηχανισμού σε συνεργασία με την Τεχεράνη, προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς το Ιράν είναι ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτό θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον.

Η ενέργεια είναι καίριο ζήτημα για την τουρκική οικονομία σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία, ενώ η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών βασικών αγαθών.

Φυσικά τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και στην Ελλάδα.

Φυσικά το απόλυτο ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κίνα. Η Κίνα είναι τεράστιο μέγεθος ακόμα και για τις ΗΠΑ για να της επιβληθούν κυρώσεις, ειδικότερα εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους βρίσκεται σε κινεζικά χέρια και το Πεκίνο έχει τον τρόπο να τιμωρήσει τις ΗΠΑ αν θέλει να επιβάλει αντίποινα.

Η Κίνα, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, διαμαρτυρήθηκε πριν μερικές ημέρες για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να της επιβάλουν κυρώσεις, όπως και σε άλλες χώρες, αν συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη.

«Η Κίνα γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών G. Suang, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική απόφαση θα «εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο πρακτορείο S&P Global Platts, το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, από τα οποία σχεδόν 628.000 στην Κίνα.
«Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Χωρίς να διευκρινίζει αν το Πεκίνο θα αναστείλει ή όχι τις εισαγωγές ιρανικού αργού, ο Suang πρόσθεσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να «διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων».​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.