Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε την πετρελαϊκή της παραγωγική δυναμικότητα στα 11,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπειτα από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου κατά των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Aramco.
Η είδηση και μόνο καθησυχάζει τις αγορές και μειώνει την ένταση στον Περσικό Κόλπο.
Η παραγωγή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις του Κουράις βρίσκεται στο 1,3 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ έχει φθάσει τα 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τις πηγές.
Υπενθυμίζεται πως η Saudi Aramco ανέφερε προ ημερών πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είχε αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή από το Κουράις, μια από τις δύο μονάδες που «χτυπήθηκαν» από τις επιθέσεις.
Φυσικά η ταχύτατη αποκατάσταση της παραγωγής επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές και δεν θα υπάρξει επιστροφή των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα.
Επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις 14 Σεπτεμβρίου στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκάλεσαν πυρκαγιές που η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έθεσε υπό έλεγχο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να αναφέρει από πού προέρχονταν τα drones.
Οι ακριβείς στόχοι και η έκταση των ζημιών δεν έχουν γίνει σαφείς. Η Aramco δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.
Οι εντάσεις έχουν οξυνθεί στην περιοχή μετά τις επιθέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.
Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, σύμμαχοι του Ιράν, έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κοίτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Και οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής.
Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτρέψει το 2006 μια επίθεση της Αλ-Κάιντα στο Αμπκάικ