Το Ιράν άρχισε την κατασκευή τεσσάρων ακόμη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας, με αναμενόμενη συνολική ισχύ 5.000 μεγαβάτ, μετέδωσε την Πέμπτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο πρόεδρος Ραΐσι σημείωσε ότι ο σταθμός Ιράν-Χορμόζ (σ.σ. Εμείς το αποκαλούμε Ορμούζ) όπως θα ονομαστεί έχει σχεδιαστεί για να έχει ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 5.000 MW και θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες των 1.250 MW.
Το Ιράν επιδιώκει να παράγει 20.000 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας έως το 2041. Η χώρα διαθέτει έναν ενεργό πυρηνικό σταθμό, ένα εργοστάσιο 1.000 μεγαβάτ που τέθηκε σε λειτουργία με τη βοήθεια της Ρωσίας το 2011. Το Ιράν κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο 300 μεγαβάτ στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν, κοντά στα δυτικά σύνορα με το Ιράκ.
Ο ΙΑΕΑ, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, δήλωσε πέρυσι ότι το Ιράν έχει αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο παράγει ουράνιο σχεδόν οπλικού βαθμού
Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ανέφερε στην έκθεση ότι το Ιράν «τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε την παραγωγή του σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής του από τα μέσα του 2023», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΙΑΕΑ. Το Ιράν είχε προηγουμένως επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο εμπλουτίζει το ουράνιο στο 60% καθαρότητας, το οποίο απέχει μόλις ένα μικρό τεχνικό βήμα από το επίπεδο του 90% που είναι κατάλληλο για όπλα.
Το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στο Μπουσέχρ, που λειτούργησε μετά από μια σειρά δολοφονιών επιστημόνων από το Ισραήλ και ενός σούπερ ιού.
Θα χρειαστούν εννιά χρόνια μέχρι να ετοιμαστούν οι πρώτες από τις τέσσερις εγκαταστάσεις
Το πρακτορείο του Ιράν IRNA επικαλέστηκε τον Μοχάμαντ Εσλαμί, επικεφαλής της ιρανικής ατομικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι θα χρειαστούν έως και εννέα χρόνια για την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων.Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα τέσσερα νέα εργοστάσια κατασκευάζονται στη λιμενική πόλη Σιρίκ στην ανατολική ακτή του Ιράν, περίπου 1.150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης.
Ο Νάσσερ Σαρίφλου, επικεφαλής του έργου, δήλωσε στο IRNA ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας. Κάθε μονάδα αναμένεται να χρησιμοποιεί 35 τόνους πυρηνικού καυσίμου ετησίως. Ο ΙΑΕΑ, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, δήλωσε πέρυσι ότι το Ιράν έχει αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο παράγει ουράνιο σχεδόν οπλικού βαθμού.
Κατά την διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου του Μπουσέχρ, πολλοί ανώτεροι πυρηνικοί επιστήμονες του Ιράν δολοφονήθηκαν από την Μοσάντ, ενώ το εργοστάσιο επλήγηκε και από τον σούπερ ιό με το όνομα Stuxnet φέρεται να κατέστρεψε πολυάριθμες φυγόκεντρες στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ του Ιράν, προκαλώντας την αυτοπυρπόλησή τους.
Κανείς δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη όμως οι περισσότερες μυστικές υπηρεσίες, το καταλογίζουν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ η επιμόλυνση του εργοστασίου ονομάστηκε «Επιχείρηση Ολυμπιακοί Αγώνες».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.