Την εκτίμηση ότι «οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες», αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά ονομάτισε ότι θα είναι 5-10 (!) εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, με αφορμή την ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία.
Βέβαια θέλησε να κλείσει με την φράση ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος αλλά μάλλον δεν συμπλήρωσε το όποιος θα αντέξει.
Και μπορεί να αναφέρθηκε στην χώρα του αλλά η αλήθεια είναι ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πλέον θα βρεθούν να πληρώσουν το “ουκρανικό μάρμαρο”.
Οι ευρωπαϊκές χώρες (καταναλωτές) με ελαφρά την καρδιά ή άλλοι απο σκοπιμότητα θέλησαν να δείξουν στην Ρωσία (παραγωγό) ότι θα της επιβάλουν τις απόψεις τους αλλά μάλλον δεν διάβασαν σωστά τις αρχές της οικονομίας.
Και τώρα λένε να ζήσουμε στο σκοτάδι, να μην κάνουμε μπάνιο, ενώ αυτοί με τους παχυλούς μισθούς στα κέντρα αποφάσεων μιλούν για “κρίση που θα περάσει με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες”!
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα La Libre, ερωτήθηκε για προηγούμενη δήλωσή του ότι αναμένονται πέντε με δέκα δύσκολοι χειμώνες, για την οποία θεωρήθηκε από κάποιους ότι προκάλεσε άγχος με τα λεγόμενά του. Ο ντρ Κρόο απάντησε ότι δεν μετανιώνει καθόλου που το είπε.
«Αυτός είναι ο ρόλος μου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο. Είναι σημαντικό να λέμε την πραγματικότητα. Αλλά είπα δύο πράγματα: οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Ξεχάσαμε το δεύτερο μέρος του μηνύματός μου. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν είναι πλέον business as usual.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής: θέλουμε να αποσυνδεθούμε από το ρωσικό αέριο, από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο. Μάλλον πέντε χρόνια.
Αλλά αν το κάνουμε καλά, θα πάμε μπροστά 20 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος θα μείνει στη μνήμη μας ως μια εποχή που έγιναν στρατηγικές ενεργειακές και βιομηχανικές επιλογές».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανέφερε ότι «η ελεύθερη αγορά δεν είναι για μένα θρησκεία. Όταν μια αγορά δυσλειτουργεί, πρέπει να παρέμβεις.
Είμαι πεπεισμένος ότι σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, η κατάσταση θα έχει αλλάξει τελείως σε δέκα χρόνια»! Ο Αλεξάντερ ντε Κρόο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη στάση του Βελγίου απέναντι στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ο Ντε Κρόο σημείωσε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ότι «σήμερα, το Βέλγιο δεν εκδίδει σχεδόν ποτέ βίζα σε Ρώσους, μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτή είναι η θέση μας μέχρι στιγμής.
Δεν πρόκειται απαραίτητα να δώσουμε βίζα σε άτομα που εγκαταλείπουν (τη Ρωσία). Ας δούμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση. Ελπίζω ότι μπορεί γρήγορα να υιοθετηθεί μια γενική θέση».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.