Η Ευρώπη φαίνεται πως υποχωρεί και έτσι οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου αναμένεται να κάνουν δεκτές τις απαιτήσεις της Ρωσίας και να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times: «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».

">

Ενεργειακοί κολοσσοί σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια

Αναφερόμενοι στο ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, οι «Financial Times» σημειώνουν, επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Και η ιταλική Eni υποκύπτει στις απαιτήσεις του Πούτιν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική Eni -ένας ακόμη από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom- ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank.

«Η Eni προετοιμάζεται, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναζητεί σαφείς οδηγίες από τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει, ανέφεραν πηγές», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την πλευρά τους, οι «Financial Times», επικαλούμενοι κι αυτοί πηγές-γνώστες των συζητήσεων, λένε πως η Eni αξιολογεί τις επιλογές της καθώς έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν και λήγει η επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες.