Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δοθεί «μάχη» για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Κομισιόν για «φρένο έκτακτης ανάγκης με πλαφόν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θεωρείται αμφιλεγόμενη και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δημιουργώντας ένα «μέτωπο» κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από συνολικά 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως διευρύνεται σημαντικά το αρχικό «μπλοκ» των έξι χωρών (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) που υποστηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ.

Οι κινήσεις των «15» στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 χώρες φάνηκαν ενωμένες και αν επαληθευτεί η ίδια εικόνα και κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, τότε οι «15» θα μπορούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, να προβούν σε δύο κινήσεις.

Να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και έκτακτο συμβούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με την πρόταση της Κομισιόν, την οποία χαρακτήρισαν «κοροϊδία». Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες στη «Γηραιά Ήπειρο», επιβάλει την λήψη δραστικών αποφάσεων.

Σκρέκας: Μη ικανοποιητική η πρόταση της Κομισιόν

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται αποφασισμένη να πιέσει και να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh.

«Στο αυριανό (σήμερα Πέμπτη 24/11) Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες.

Χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.

«Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών», πρόσθεσε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν της τάξεως των 150-200 ευρώ.

«Τελεσίγραφο» στην Κομισιόν από την Ισπανία

Ενδεικτικό της έντασης που αναμένεται να επικρατήσει είναι η στάση της Ισπανίας, η οποία κατηγόρησε χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση», δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ριμπέρα, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πραγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».

«Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε.

Η πρόταση της Κομισιόν -Απειλούν οι «15»

Η Επιτροπή είχε προτείνει την Τρίτη έναν προσωρινό μηχανισμό με τον οποίο θα τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να πειστούν οι χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτό το μέτρο.

Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μια εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο μηχανισμός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι 15 χώρες ζητούσαν από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία και όχι κάποια άλλη μορφή πρότασης πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, αλλιώς έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">