Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας εμφανίζεται μειωμένη.
O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επισημαίνει ότι συνεχίζει την τροφοδοσία, παρά την προειδοποίηση, του Κιέβου ότι θα κλείσει λόγω «ανωτέρας βίας» ένα από δύο βασικά σημεία εισόδου προς την Ευρώπη, τον σταθμό Σοχρανίφκα.
Ο όγκος του αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι σήμερα Τετάρτη στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm), από 95,8 mcm την Τρίτη. H εταιρεία, δεν διευκρινίζει, όμως, αν αυτό το επίπεδο αντανακλά τη ζήτηση, είναι δηλαδή αποτέλεσμα μειωμένων αιτημάτων από τους Ευρωπαίους πελάτες της, ή αποτέλεσμα προβλημάτων στη ροή του αερίου.
Όσον αφορά τις τιμές, αυτές αυξάνονται και πάλι μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ότι σταματά τις ροές από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.
Το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο 6,8% στο άνοιγμα, ενώ τώρα διαμορφώνεται 2,9% υψηλότερα στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.
«Λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα» ανέφερε η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU.
Η εταιρεία σημείωνε ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοι της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές».
Ενώ η GTSOU πρότεινε το καύσιμο να μεταφερθεί από αλλού για να αποφευχθούν οι διαταραχές στην προσφορά, η Gazprom διεμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε έναν νέο σταθμό εισόδου.
Επίσης, η Gazprom διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει «ανωτέρα βία», ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, συγκεκριμένα την ισπανική el pais, στην Κομισιόν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ. Και μόνο ότι κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται ως πιθανό, αρκεί για να ανησυχήσει κανείς. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, περιλαμβάνονται και οι «Κυριακές χωρίς ΙΧ»! Ουσιαστικά, το περίφημο σχέδιο ανάγκης βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017.