Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο γνωστός όμιλος εταιρειών, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς Ομίλους στην Ελλάδα.
Στις θυγατρικές του ομίλου εταιρείες περιλαμβάνεται και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει αναδείξει ως κύριο στόχο της –όπως αναφέρει η ίδια– την λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» δηλαδή τα κυρίως τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, που τόσα προβλήματα προκαλούν αλλοιώνοντας το φυσικό κάλλος.
Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία:
«το όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και πιστεύει στην προτεραιότητα που έχει η πράσινη ενέργεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για την κοινωνία μας και θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος, αυξάνοντας τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιδιώκει μια σημαντική θέση σε όλο το εύρος της αλυσίδας των έργων ΑΠΕ, από την ανάπτυξη ως την παραγωγή ενέργειας, με δραστηριότητα σε ένα εύρος τεχνολογιών, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»
Παρ΄όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται πάντα.
Αυτό γιατί παρά την δέσμευση της εταιρείας στην αποκαλούμενη «πράσινη» ενέργεια, η ίδια εταιρεία κατασκευάζει ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό (με καύσιμα) στην Αλβανία.
Έτσι από τα έργα που δεν έχουν ακουστεί ιδιαίτερα -για ευνόητους λόγους- είναι η συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ανάπτυξη ενός ιδιωτικού θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία το οποίο και προχωρά, καθώς το έργο υποβάλλεται σε διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτό το διάστημα.
Επικεφαλής του έργου είναι η «FIER THERMOELECTRIC», μια εταιρεία που εγγράφηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 70% των μετοχών της αλβανικής εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην αλβανική εταιρεία «Gener 2».
Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσίευμα, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοστρόβιλο συνδυασμένου κύκλου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή Roskovec. Η προμήθεια φυσικού αερίου για τη μονάδα είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας μια αξιόπιστη πηγή για τουλάχιστον επτά χρόνια.
Εάν ολοκληρωθεί, το έργο αυτό θα γίνει ο τρίτος σταθμός παραγωγής ενέργειας από καύσιμα στην Αλβανία.
Έτσι ο ¨Όμιλος εταιρειών που «κόπτεται» για την «πράσινη» ενέργεια κατασκευάζει θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Αλβανία,.