Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα θα ψάχνουμε αν είναι φθηνότερο το “πορτοκαλί” ή το “πράσινο” τιμολόγιο ρεύματος χάρη στις κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτεται ότι κέρδισαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως «εναλλακτικός προμηθευτής».

Το ποσό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Οι Γερμανοί (Που είχαν το χαμηλότερο κόστος αγοράς πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω Nordstream) και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είδαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου να καλπάζουν, όπως άλλωστε και του πετρελαίου.

Η «προστιθέμενη αξία» των αντιρωσικών κυρώσεων για τις αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για 20 μήνες ανήλθε σε 36 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ποσότητες που φυσικά προγενέστερα τις προμήθευε η Ρωσία στην ΕΕ.

Αυτό στοίχισε στους Ευρωπαίους 52,2 δισ. ευρώ, αφού πληρώνουν στους Αμερικανούς (τουλάχιστον) 2 φορές ακριβότερα το κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από ό,τι πριν την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως η Ευρώπη μάλλον ετοιμάζεται να ακούσει τα “κακά νέα” για την Ουκρανία όπως είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά η ακρίβεια ήρθε για να μείνει.