Η Γερμανία γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου ταχύτερα από κάθε άλλη χρονιά, παρόλα αυτά ο χειμώνας αναμένεται αρκετά δύσκολος, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία.
Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου φτάσουν στον στόχο της Γερμανίας για πληρότητα 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για περίπου 2-1/2 μήνες, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές, σύμφωνα με τον Κλάους Μίλερ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζει ότι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Και σημειώνει ότι η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να φουλάρει τις αποθήκες της , μετά την απόφαση της Μόσχας να μειώσει δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες.
Κυβερνητικά μέτρα
Η κυβέρνηση της χώρας ήδη προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και μόλις αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.
«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να δώσει ώθηση για περαιτέρω δράση.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι με τον κίνδυνο ενός πιο ψυχρού από το κανονικό φθινοπώρου και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να έχουν γεμίσει οι χώροι κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος.
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Μίλερ. «Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των χώρων θα έχουν επιτύχει τότε τον στόχο».
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream είναι επί του παρόντος μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ωθώντας τη Γερμανία να προειδοποιεί επανειλημμένα ότι ο εφοδιασμός μπορεί να διακοπεί εντελώς ανά πάσα στιγμή, καθώς η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.