Tα ψέματα φέτος τελειώνουν καθώς ο χειμώνας είναι πολύ πιθανό να μην είναι «καλοκαιρινός» όπως πέρσι και οι εκτιμήσεις για αυξήσεις το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και κατά 40%, σε συνδυασμό με το τι έρχεται στον τομέα του φυσικού αερίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα.

Μια απλή απειλή για απεργία στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας ήταν αρκετή για να προκαλέσει θεαματική αύξηση στην τιμή του!

">

«Η απειλή για απεργία σε τρία μεγάλα εργοστάσια LNG της Αυστραλία απέδειξε ότι η άνεση που χαρακτήριζε τις αγορές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι ήταν μια απλή ψευδαίσθηση» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Reuters.

«Εν ριπή οφθαλμού, μια αγορά που έμοιαζε καλά εφοδιασμένη και χαλαρή μετατράπηκε σε ένα άψογο ναυάγιο, με τις τιμές να αυξάνονται μόνο λόγω της πιθανότητας απροσδιόριστης εργατικής δράσης σε εργοστάσια LNG που λειτουργούν από την Woodside Energy και τη Chevron στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας».

Η τιμή spot του LNG για παράδοση στη Βόρεια Ασία ανέβηκε στα 11,50 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την εβδομάδα που έληξε στις 11 Αυγούστου, η υψηλότερη σε ένα μήνα και αυξημένη κατά 5,5% από τα 10,90 δολάρια της προηγούμενης εβδομάδας.

Αλλά ο αντίκτυπος της απειλής για απεργία στην Αυστραλία ήταν έντονα αισθητός στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι τιμές αναφοράς στην Ολλανδία του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 28,3% από το κλείσιμο στις 8 Αυγούστου έως το τέλος στις 10 Αυγούστου, καθώς οι αναφορές για την επικείμενη απεργία τρόμαξαν την αγορά.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έληξε στα 39,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 10 Αυγούστου, που ισοδυναμεί με περίπου 12,82 δολ. mmBtu και υψηλό δύο μηνών.

Η τιμή μειώθηκε ξανά για να κλείσει στα 35,99 ευρώ ανά MWh στις 11 Αυγούστου, καθώς οι φόβοι αμβλύνθηκαν για το πόσο επικείμενη ήταν μια απεργία στα εργοστάσια της Αυστραλίας, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.