Για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περισσότερο αέριο, ανά τρίμηνο, από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο είναι παράδοξο ειδικά αν αναλογιστούμε πως η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και αυτό έχει επηρεάσει την αγορά ενέργειας.
Αυτό αποδεικνύεται από στοιχεία της εταιρείας συμβούλων των Βρυξελλών Bruegel, γράφει τσέχικο δημοσίευμα στο Bluewin.
Παρά τις κυρώσεις, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο (από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο), η ΕΕ αγόρασε 12,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και 12,3 δισεκατομμύρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προμήθειες από τη Ρωσία μειώθηκαν ελαφρά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο απότομα.
Πριν από αυτό, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έγραψε ότι τον Ιούλιο η Ευρώπη αγόρασε φέτος έναν όγκο ρεκόρ φυσικού αερίου αγωγών από τη Ρωσία.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ολοκλήρωση των επισκευών του αγωγού Turkstream που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία και στην εποχική ζήτηση για ενεργειακούς πόρους ενόψει του χειμώνα.
Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε επίσης στα 91,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 5,66% περισσότερο από πέρυσι και 11,86% περισσότερο από τον Ιούνιο.
Όπως αναφέραμε επίσης, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 50%.
Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα γράφει ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ ήταν η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία.