Το Μάιο, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ξεπέρασαν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια τις αντίστοιχες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν στο 15% των συνολικών προμηθειών, ενώ οι αμερικανικές στο 14%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αποστολών LNG και στη μεταφορά περισσότερου αερίου μέσω της Τουρκίας πριν από προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας ενισχύει την ενεργειακή της επιρροή στην Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, γεγονός που ανάγκασε την ΕΕ να αναζητήσει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και σε μικρότερο ποσοστό από τις χώρες του Κόλπου.

Η αμερικανική αισχροκέρδεια με την μεγάλη αύξηση των τιμών του LNG όμως, κατέστησε αναγκαία την επαναφορά του ρωσικού αερίου στο προσκήνιο, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!