Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν μονοπώλησε την χθεσινή ειδησιογραφία.
Αποτελέσματα της συνάντησης από αυτά έγιναν γνωστά ήταν οι δύο χώρες να ακολουθήσουν μια «θετική ατζέντα». Ποια είναι όμως η «θετική αυτή ατζέντα;
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες από ελληνικής πλευράς.
Τα τουρκικά ΜΜΕ όμως, -έχοντας ενημέρωση απευθείας από πλευρά του Ερντογάν- επιβεβαίωσαν ότι τέθηκε και το θέμα των αγωγών.
Ο Ερντογάν παρουσίασε ως «εναλλακτική λύση στα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ» την κατασκευή του αγωγού ITGP (Israel Turkey Gas Pipeline) που θα μεταφέρει μέσω Τουρκίας, φυσικό αέριο από τα πεδία της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την ελληνική πλευρά όχι μόνο διάψευση δεν υπήρξε αλλά και απόλυτη σιωπή η οποία είναι ένοχη και επιβεβαιώνει ότι αυτή ήταν η ταμπακιέρα της συνάντησης.
Ακόμη μια επιβεβαίωση των τουρκικών δημοσιευμάτων είναι ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει για τη συνάντηση τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Πριν καν την ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Γιατί;
Ο αγωγός ITGP περνά μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ. Για να γίνει χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Κύπρου. Ο αγωγός θα μεταφέρει ισραηλινό φ.α. από το κοίτασμα του Λεβιάθαν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν πιέσεις και για σύνδεσή του με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου.
Μέσω αυτού η Τουρκία καθίσταται ενεργειακός κόμβος, θέτοντας σε ομηρεία το κυπριακό φ.α. Η ακύρωση του East Med ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Να καταστεί η Τουρκία κύριος ενεργειακός παίχτης στην ανατολική Μεσόγειο. Ήταν επιδίωξη της Βικτόρια Νούλαντ (πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Ο αγωγός που θέλει η Τουρκία να κατασκευάσει από κοινού με το Ισραήλ περνά από τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα στις 9 Μαρτίου ήταν το πρώτο βήμα για την διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών.
Με την δημιουργία του αγωγού ITGP η Τουρκία επιδιώκει ταυτόχρονα την αναγνώριση των «δικαιωμάτων» της βόρειας Κύπρου. Ο αγωγός εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ περνά και από τις περιοχές τις οποίες ο τουρκικός ΤΡΑΟ έχει ανακηρύξει ως Οικόπεδα που ανήκουν στην «ΑΟΖ» του ψευδοκράτους.
Επιδιώκεται μια συνολική λύση η οποία αφορά αυτό που ζητούν οι Τούρκοι: Τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της περιοχής προς όφελος των δύο χώρων δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.
Όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο της αποδέσμευσης της Ευρώπης από το ρωσικό φ.α. Η επισκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ. Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στα ενεργειακά –εις βάρος της Ελλάδας- κάνοντας την Τουρκία ρυθμιστή των ενεργειακών στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό ήταν το περιεχόμενο της ενημέρωσης του Κύπριου προέδρου από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η Λευκωσία να επιδείξει «ευελιξία», καθώς η Αθήνα την έχει επιδείξει ήδη.