Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας εστάλη μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.
Ως ένα «αποφασιστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση» χαρακτηρίζει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την κοινή επιστολή.
Η επιστολή έχει ως σημείο αναφοράς την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάρτιο στην πρόεδρο της Κομισιόν.
Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.
Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, είναι τα εξής:
1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.
Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».