Μαζική διακοπή ρεύματος στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κροατίας, επιφέροντας προβλήματα σε επιχειρήσεις, χάος στις οδικές συγκοινωνίες.
Την ίδια ώρα στο Βιετνάμ τρία υποβρύχια καλώδια έπαψαν να μεταφέρουν δεδομένα για το διαδίκτυο ενώ στον Ισημερινό γενικό μπλοκ άουτ έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Το κοινό που έχουν οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις ακριβές αιτίες.
Ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η διακοπή λειτουργίας προκλήθηκε μεν από μια «απότομη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος», αλλά ακόμη ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν από πού προήλθε η μαζική διακοπή ρεύματος, πρόσθεσε.
Τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και wifi σταμάτησαν να λειτουργούν στις 13:00 περίπου (14:00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αξιωματούχοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φορείς διαχείρισης ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει να αποκαθιστούν σταδιακά την ηλεκτροδότηση μέχρι το μέσον του απογεύματος.
Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγεβο, και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στις περιοχές αυτές τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Πολλοί έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, καθώς τα αντλιοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν, ανέφεραν ντόπιοι. Κλιματιστικά σταμάτησαν να λειτουργούν και τα παγωτά έλιωσαν σε τουριστικά καταστήματα.
Κυκλοφοριακό χάος υπάρχει και στην παράκτια κροατική πόλη Σπλιτ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT, αναφέροντας πως σειρήνες ασθενοφόρων ηχούσαν σε πολλές περιοχές σε όλη την πόλη.
«Η βλάβη προέκυψε ως αποτέλεσμα μεγάλου φορτίου στο δίκτυο, ξαφνικής αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των ίδιων των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου, Σάσα Μούγιοβιτς.
Η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, δήλωσε ότι υπήρξε βλάβη σε μια γραμμή διασύνδεσης Αλβανίας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ηλεκτροδότηση στην Αλβανία αποκαταστάθηκε εντός μισής ώρας, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό κίνδυνο νέας διακοπής ηλεκτροδρότησης καθώς η χρήση ρεύματος και τα επίπεδα ζέστης εξακολουθούσαν να είναι υψηλά.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας, HINA, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η βλάβη ξεκίνησε από το Μαυροβούνιο.
Ο Ντάνκο Μπλάζεβιτς, διευθυντής της ηλεκτρικής εταιρείας HOPS της Κροατίας, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα τι συνέβη.
«Ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την αναφορά τέτοιων διακοπών. Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε εικασίες», τόνισε ο Μπλάζεβιτς.
Major Blackout in 4 Balkan countries believed to be caused by heatwave. https://t.co/PlnGsG95NK
— AW🇸🇾🇵🇸🇱🇧🇨🇺🇻🇪🇧🇫🇳🇪🇲🇱🇿🇦🇷🇸🇮🇪🇪🇺 (@kapahajai) June 21, 2024
Στο Βιετνάμ τα τρία καλώδια που επλήγησαν από τις διακοπές είναι η σύνδεση Intra Asia (IA) με τη Σιγκαπούρη, η σύνδεση Asia Pacific Gateway (APG) και ο αγωγός Asia-Africa-Europe-1 (AAE-1).
Σημαίνει ότι τα μόνα δύο υποθαλάσσια καλώδια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο Βιετνάμ είναι τα καλώδια Asia-America Gateway (AAG) και Νοτιοανατολική Ασία-Μέση Ανατολή-Δυτική Ευρώπη (SMW-3).
Δεν είναι ακόμη γνωστή η αιτία των διακοπών, ούτε έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι επισκευές.
Η επισκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, καθώς τα επισκευαστικά πλοία καλωδίων είναι σε έλλειψη.
Πέρυσι, το Βιετνάμ υπέστη ακόμη περισσότερα προβλήματα για τα υποθαλάσσια καλώδια όταν και τα πέντε καλώδια κατέρρευσαν ταυτόχρονα, ανεξήγητα.
Vietnam’s internet connectivity massively disrupted with 3 undersea cables out, impacting global access.https://t.co/E2fN3wVPIG pic.twitter.com/QpQhg7DloA
— Citizenwatchreport (@Citizenwatchrep) June 20, 2024
Ο Ισημερινός υπέστη πανεθνική διακοπή ρεύματος το απόγευμα της Τετάρτης, αφήνοντας ολόκληρη τη χώρα και τους περίπου 17 εκατομμύρια πολίτες της χωρίς ρεύμα για περισσότερες από τρεις ώρες.
Ο Ισημερινός, ο οποίος δεν είχε βιώσει συγκρίσιμο σχεδόν πανεθνικό μπλακάουτ από το 2016, διέρχεται μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε τον Απρίλιο του 2024, όταν τα ελλείμματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος έως και οκτώ ωρών σε ορισμένες από τις πόλεις του, συμπεριλαμβανομένου του Κίτο , πρωτεύουσα της χώρας. Η κατάσταση ώθησε τον Πρόεδρο Daniel Noboa να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών στις 19 Απριλίου.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέδωσε το μπλακ άουτ της προηγούμενης Τετάρτης σε υποτιθέμενη έλλειψη επενδύσεων και συντήρησης της υποδομής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι αναφορές για διακοπές ρεύματος σε πολλές πόλεις του Ισημερινού άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια γύρω στις 3:17 μ.μ. την Τετάρτη, με το μπλακ άουτ να επεκτείνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισημερινού Ρομπέρτο Λουκ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το μπλακ άουτ βρισκόταν σε εξέλιξη, ότι προκλήθηκε από βλάβη στη γραμμή μεταφοράς που προκάλεσε «διαδοχική αποσύνδεση» που άφησε τη χώρα χωρίς ρεύμα.
Ο Luque ενημέρωσε σε άλλη ανάρτηση το απόγευμα της Τετάρτης ότι το 95 τοις εκατό της διανομής ρεύματος είχε αποκατασταθεί από τις 6:41 μ.μ.
There were mass power outages in the #Balkans. #Montenegro, #Bosnia and Herzegovina, #Albania and #Croatia are among the countries experiencing power outages. There was a power outage in Ecuador and Delhi before.#BreakingNews #powercut #lastminute #blackout #elektrik #kesinti pic.twitter.com/eALDWOCFvu
— PxPx2025 (@PxPx2025) June 21, 2024
Blackout in Ecuador, power outages in Kuwait and some Balkan countries as I’ve been reading only this week. Where are we heading? This is somewhat frightening.
— Jose 🛢🇱🇧🇻🇪 (@globaloilrisks) June 21, 2024
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.