Η αιτία της ιαπωνικής πρότασης είναι το γεγονός ότι η Ρωσία ουσιαστικά απέβαλλε τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της νήσου Σαχαλίνης, η οποία περιήλθε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης το 1945 (δεν αναγνωρίστηκε η κατοχή της από την Ιαπωνία και της ΗΠΑ).
Η πρόταση των ιαπωνικών αντιποίνων δεν είναι τυχαία, καθώς το Τόκιο έχει έλθει σε απελπιστική κατάσταση σε ότι αφορά την ενεργειακή αδυναμία της Ιαπωνίας.
Φυσικά ακόμα κι αν συνέβαινε αυτό που ζήτησε ο ανόητος Ιάπωνας πρωθυπουργός, τα κέρδη για τη Ρωσία θα ήταν ίδια ή ακόμα μεγαλύτερα: Από τα 120 δολάρια μπορεί να έφτανε τα 400.
Άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο «θησαυρίζει» σήμερα η Ρωσία είναι ότι η αξία των πωλήσεων του πετρελαίου που κάνει είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία των ποσοτήτων που σταμάτησαν να αγοράζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ορισμένες χώρες της ΕΕ!
Αυτοί που πραγματικά όμως θα πληγούν από μια τέτοια ενέργεια σε ότι αφορά τον προσδιορισμό ανώτατης τιμής στα μέσα επίπεδα της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου για το ρωσικό πετρέλαιο, είναι οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αλλά και οι ενεργειακά αδύναμες χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ. αφού η Ρωσία θα σταματήσει να τους πουλάει πετρέλαιο στο 50% της αξίας του
Δηλαδή θα επέρχετο ένας οικονομικός Αρμαγεδδών.
Πόσο απελπισμένος πρέπει να είσαι για να λες κάτι τέτοιο;
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική άπω Ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.
Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα πως η πρόταση, που φέρεται να έκανε η Ιαπωνία για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου γύρω στο μισό του σημερινού επιπέδου της, θα οδηγούσε σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των τιμών πάνω από τα 300 ως 400 δολάρια το βαρέλι.
«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σχολιάζοντας την πρόταση, η οποία φέρεται να διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως, ως αποτέλεσμα της εν λόγω πρότασης, η Ιαπωνία «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ δεν θα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα LNG Σαχαλίνη-2».