Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι οι ταυτόχρονες αποφάσεις ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα να απεξαρτηθούν άμεσα από τα ορυκτά καύσιμα εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας και άρα το κόστος ζωής για κάθε Ευρωπαίο.

Ήδη αναλυτές και σιγά σιγά και οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να διατυπώνουν το σενάριο ενός “μαύρου χειμώνα”  ενώ ειδικά δε στην περίπτωση όπου οι Ρώσοι κλείσουν οριστικά την κάνουλα του φυσικού αερίου επιβολή του δελτίου στα καύσιμα θα είναι μονόδρομος!

Τι σημαίνει «δελτίο» στα καύσιμα και δη στο φυσικό αέριο; Πολύ γενικά πως το εκάστοτε κράτος ή ρυθμιστική αρχή θα αποφασίζει ποιες ώρες μέσα στην ημέρα και πόσο θα επιτρέπεται η ροή ή αγορά ενός συγκεκριμένου καυσίμου.

Ο οίκος αναλύσεων Oxford Economics προβλέπει πως τα πιο εξαρτημένα από το ρωσικό αέριο κράτη θα είναι εκείνα που θα κινδυνεύσουν μέσα στους επόμενους μήνες με αυτού του είδους την οικονομική καταστροφή.

Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Τσεχία είναι στην κορυφή της “μαύρης λίστας”:

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με 70% λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με πέρυσι, μέσω τριών βασικών αγωγών.

Έτσι η Oxford Economics συμπεραίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ροών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι τον Νοέμβριο οι Βρυξέλλες έχουν προτρέψει τα κράτη-μέλη να έχουν γεμίσει τουλάχιστον κατά 80% τις αποθήκες τους εν όψει του ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα. Πολλές χώρες δεν θα προλάβουν ούτε αυτό να κάνουν με τεράστιο αντίκτυπο στις κοινωνίες και οικονομίες!