ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Ουκρανία: Εξετάζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ

Το Κίεβο θέλει να σταματήσει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο

Ουκρανία: Εξετάζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ

Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη λήξη του συμβολαίου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2024, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του.

Η Ουκρανία και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξουν την παράταση της συμφωνίας του 2019 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μετά το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο είχε δηλώσει στο Bloomberg τον Μάρτιο ότι δεν «βλέπει τη δυνατότητα» να συνεχιστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά τον Δεκέμβριο.

«Εξετάζονται τώρα εναλλακτικά βήματα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό με έναν άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, μια άλλη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε το συμβόλαιο φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θέλουμε να κερδίζουν χρήματα εδώ» πρόσθεσε.

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι «μία μόνο από τις προτάσεις» ανέφερε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία κέρδισε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από έσοδα μεταφοράς το 2021 και η συνέχιση της χρήσης του εκτεταμένου συστήματος αγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή κρίσιμης χρηματοδότησης για την οικονομία της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, οι ρωσικές προμήθειες παραμένουν σημαντικό μέρος των εισαγωγών της ΕΕ.

Η Ρωσία περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη ροή φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη το 2022, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παραμένουν πολύ εξαρτημένες από τις ρωσικές εισαγωγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στο Μπακού τον Ιούλιο του 2022 για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε «τουλάχιστον» 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2027.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.