Η Ουκρανία συμφώνησε στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη ως προσωρινό μέτρο μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης που είχε με τη Ρωσία, παρόλο που αναμένει ότι στις ποσότητες του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα περιλαμβάνονται και ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, γράφει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda.

">

Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη ρωσική Gazprom πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους και το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να την ανανεώσει εν μέσω του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο που διασχίζει την Ουκρανία μέσω αγωγού – έχοντας εξασφαλίσει μια εξαίρεση από την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου – και επιθυμούν να συνεχίσουν να το προμηθεύονται.

Αζέρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ και το Κίεβο ζήτησαν από το Μπακού να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία, με μια πιθανή επιλογή να αγοράσει το Αζερμπαϊτζάν ρωσικό φυσικό αέριο για τον εαυτό του, προκειμένου να αποδεσμεύσει μέρος του δικού του φυσικού αερίου για εξαγωγές προς την ΕΕ.

«Κατανοούμε ότι η ΕΕ χρειάζεται χρόνο για να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο. Και κάνουμε αυτό το βήμα για να διευκολύνουμε τη μετάβαση αυτή για την ΕΕ», γράφει η Ukrainska Pravda επικαλούμενη πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία, ακόμη και αν κάποιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να αναμιχθούν με ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια πρόοδος στις συνομιλίες για να διασφαλισθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.